Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Onderweg zie je:
De Mallumse Molen is tot 1943 gebruikt om koren te malen. In 1948 is de molen in het bezit gekomen van de Stichting Mallumse Molen. De molen werd gerestaureerd en is nu iedere zaterdagmiddag in bedrijf en te bezichtigen.
Dit museum geeft een beeld van de ontwikkeling van deze streek vanaf miljoenen jaren geleden tot aan het eind van de 19e eeuw. De collectie bestaat onder andere uit fossielen, oude munten, gebruiksvoorwerpen zoals potten en kruiken en prehistorische vondsten. Een deel is gewijd aan de schrijver Menno ter Braak en dichter Willem Sluyter, beiden afkomstig uit Eibergen.
Dit is een 157 hectare groot natuurgebied en is ontstaan nadat hier turf is gestoken. Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied. Hier broeden meer dan honderd verschillende vogelsoorten. Het gebied herbergt de grootste kokmeeuwkolonie van Duitsland. Het is tevens wereldwijd de meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer 40 flamingo's.
Ongeveer 20 miljoen jaar geleden lag hier een zee en zou je nu op de zeebodem staan. Toentertijd is hier klei/leem afgezet. In 1892 werd in Groenlo een steenfabriek opgericht, de benodigde klei/leem werd gewonnen op deze plek. Vanuit hier werd het met een treintje naar Groenlo vervoerd, waar het werd gebruikt voor de fabricage van dakpannen en bakstenen. Tot 1975 werd er actief gegraven, daarna ging de fabriek dicht en ontstond het natuurpark de Leemputten.
De koepelkerk in Haarlo wordt, vanwege zijn vorm, ook wel de Kluntjespot (suikerpot) genoemd. De kerk is in 1585 op en terp gebouwd en ligt verscholen achter het groen van statige eiken.