LF3 Hanzeroute

Zutphen, & Doesburg
82.80 Km 05:32 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Bij de Hanzeroute fiets je - voornamelijk via vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes - langs een van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Een rivier die honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed bracht dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. Volgeladen koggeschepen voeren af en aan met waardevolle koopwaren, graan, lakens en vis. Welvarende handelssteden ontstonden. Eerst Deventer en Zutphen, toen Kampen en Zwolle en ten slotte Doesburg. De vijf eeuwenoude Hanzesteden zijn nu de glorierijke havens langs deze fietstocht. Kijk voor de volledige route op nederlandfietsland.nl.

Zutphen

Zutphen kreeg al rond 1190 stadsrechten. De honderden monumenten in de stad herinneren aan het roemrijke verleden als belangrijke handelsstad. Ook de vele bezienswaardigheden en musea maken een bezoek aan Zutphen zeer de moeite waard.

Musea Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak zijn gevestigd in het zeventiende-eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren. Alleen al vanwege deze bijzondere locatie zijn de musea een bezoek waard. In de twee musea komen geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit op een verrassende manier samen.

Rivier de IJssel

De IJssel is een aftakking van de Rijn. De rivier loopt van Westervoort via Zutphen, Deventer, Kampen en het Ketelmeer naar het IJsselmeer. Volgens velen is de IJssel de mooiste rivier van Nederland. In de natuurgebieden en uiterwaarden langs de rivier komen bijzondere dieren en planten voor.

Bronkhorst

Met 170 inwoners is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland. Het bestaat bijna volledig uit monumenten. Het Hooge Huys, ook wel Ophemert genoemd, torent overal bovenuit. Veel huizen zijn ingericht als winkel, galerie, museum of horecagelegenheid.

Doesburg

In de historische Hanzestad Doesburg zijn veel oude gebouwen te bewonderen, zoals het Stadhuis, Stadsbierhuys de Waag en de Martinikerk. Ook vind je er diverse musea en een mosterdfabriek. Doesburg ligt zowel aan de IJssel als aan de Oude IJssel.