TOP Zutphen

Houtwal 3, 7201 ES Zutphen | Toon op kaart

Hanzestad van torens en hofjes.

Historisch Zutphen

Zutphen is een stad met ongeveer 47.000 inwoners en ligt aan de samenvloeiing van IJssel en Berkel. De stad kreeg aan het eind van de 12e eeuw stadsrechten. In de late middeleeuwen bracht de Hanze, een Europees handelsverbond van steden, Zutphen veel welvaart. Zutphense kooplieden kochten en verkochten in havens aan de Oost- en Noordzee. Hun gerealiseerde winsten besteedden zij aan de verfraaiing van hun stad. Er verrezen kostbare koopmanshuizen en stadsmuren en -poorten werden voorzien van torens. Tegelijkertijd werden tal van kerken en kloosters gebouwd. De stad kreeg de bijnaam Zutphen Torenstad. Veel monumenten uit de Hanzetijd zijn bewaard gebleven.

Veel bezienswaardigheden 

Het centrum van Zutphen heeft zijn historische stratenpatroon behouden. Centraal liggen de drie markten met daarachter het winkelcentrum in smalle straatjes. Bijzonder zijn de vele hofjes. Er zijn er liefst acht, waarvan de grootste, het Oude Bornhof, uit de 14e eeuw stamt. De stad heeft voorts drie musea. De nieuwe musea Zutphen bevindt zich in het Hof van Heeckeren. Hier zijn het stedelijk museum en het Henriette Polak gevestigd. Het Stedelijk Museum stelt de geschiedenis van stad en streek tentoon. Museum Henriette Polak is gespecialiseerd in moderne figuratieve kunst. Aan de Zaadmarkt vindt u het Geelvinck MuziekMuseum. De St. Walburgskerk is een van de grootste en belangrijkste kerken van ons land. In de kerk zijn muurschilderingen en een Baeder-orgel uit 1643. De Librije, een middeleeuwse kerkbibliotheek, is gevestigd in een van de kapellen.

Varen over de Berkel

In Zutphen kunt u met de fluisterboot een tocht over rivier de Berkel maken. De tocht duurt ongeveer een uur en voert u langs de mooiste plekjes van Zutphen. De fluisteraar (schipper) vertelt op zijn eigen manier over de geschiedenis van Zutphen en haar historische monumenten. Informatie/reserveren: VVV Zutphen (Houtmarkt 75).

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 29 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes