De Lochemse Bergroute

Lochem

Barchem

Download GPX-bestand
8.50 Km 01:42 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Het glooiende landschap tussen Lochem en Barchem nodigt ontzettend uit om te wandelen. Het landschap is gevarieerd en biedt prachtige vergezichten. In het bos, dat zo natuurlijk mogelijk wordt gelaten, komen onder andere wezels, bunzingen en de zeldzame groene specht voor. De negen kilometer lange route voert ook langs wandeldorp Barchem. Vind je negen kilometer te lang? Je kunt deze route ook in twee delen lopen: deel Noord is zeven kilometer, deel Zuid vier. Volg de bordjes met paarse voetstapjes.

Belvedère

Deze stenen uitzichttoren uit 1893 staat op het hoogste punt van de Lochemse Berg. Belvedère betekent ‘mooi uitzicht’. Maar de toren is niet meer in gebruik: de hoge bomen belemmeren het uitzicht.

Lochemse Berg

De Lochemse Berg en buurman de Kale Berg zijn overblijfselen van de voorlaatste ijstijd. Toen het landijs het land opstuwde, ontstond er een licht glooiend landschap. Inmiddels zijn de bergen begroeid met bossen waar je eindeloos kunt dwalen.

Barchem

Aan de voet van de Lochemse Berg vind je wandeldorp Barchem. Barchem staat bekend om zijn rust en ruimte. Het dorp is namelijk omringd door uitgestrekte bossen en weilanden. Het landgoedhotel Woodbrooke is een historische bezienswaardigheid in dit dorp.

De Kale Berg

Op de top van deze heuvel van 46 meter hoog staat een houten koepeltje. Je hebt hier een mooi uitzicht richting Twente en de zuidelijke Achterhoek. Op de noordelijke flank ligt de Witte Wievenkoele. Volgens oude verhalen dwalen hier ’s nachts de witte wieven rond.

Kasteel de Cloese

Aan de rivier de Berkel en op loopafstand van de Lochemse Berg, vind je dit kasteel uit 1520. Vroeger was dit huis een havezate. De huidige aanblik is vooral te danken aan een ingrijpende verbouwing in 1886. Het kasteel is alleen van buiten te bezichtigen.

Lees meer
Natuur

TOP Bon Aparte

Lochemseweg 37

SP25 Reusterman

Looweg 3

SP13 Erve Harkink

Zwiepseweg 138

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3
M37
M70
M74
M44
M23
M19
M51
M61
M57
M35
M17
M47
M52
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route