Lokaal ommetje Vorden

Hengelo

Vorden

Wichmond

Vierakker

26.00 Km 01:44 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Het lokale ommetje in de omgeving van Vorden neemt je mee langs indrukwekkende kastelen en de landelijke omgeving van Delden. Ook het karakteristieke dorpje Wichmond is een van de hoogtepunten van de fietsroute. De route kun je beginnen bij de VVV in Vorden. Andere mogelijke locaties om de route te starten zijn café “Den olde Kriet” in Wichmond en camping “De Kleine Steege” in Vorden. Onderweg kruist de route diverse andere fietsroutes. Ook is het mogelijk dit lokale ommetje samen met het lokale ommetje van Steenderen en Bronckhorst te combineren. Deze route is bewegwijzerd met de groene, vierkantje bordjes.

De gemeente Vorden staat bekend om haar 9 kastelen. Binnen de dorpsgrenzen vind je ook nog twee windmolens en NH-Kerk uit de 14e en 15e eeuw. Deze kerk is zeker een bezichtiging waard. Tegenover de kerk vind je een standbeeld van de bekende dichter Staring. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Frank Letterie. Na Vorden achter je te hebben gelaten zet je koers in de richting van Kasteel Vorden. In zijn huidige vorm dateert dit kasteel uit de 17e eeuw. Sinds 1976 is het kasteel in gebruik als gemeentehuis en is af en toe open voor bezichtiging. 

Vanuit Kasteel Vorden fiets je richting “De Kieftskamp”. Een van de best bewaarde 18e eeuwse landhuizen van Gelderland. Het huis is gebouwd in 1776 in de stijl van Lodewijk XVI. Het huis is niet te bezichtigen omdat deze particulier bewoond word. Toch staat het huis schitterend in het landschap en is het van een afstandje ook prachtig om te zien.

Vervolgens kom je in het dorp Hengelo Gld. Je vindt er het bleekhuisje uit 1750. Dit huisje werd tot 1902 gebruikt als onderkomen voor de bleekwachter, wie landgoed het bleekgoed bewaakte. Ook vind je er de Remigiuskerk. De kerk komt uit ongeveer 962. De kerk bevat muurschilderingen en heeft een mooie, statige toren. 

In Wichmond aangekomen vind je de N.H. kerk en café ’Den olde Kriet’. Net buiten de route om in de buurt van Vierakker vind je de R.K. kerk en Kasteel ‘’’t Suideras’’.

Vervolgens zet je koers in de richting van camping “De Kleine Steege” voor een drankje of andere versnapering om als laatste de “Art Garden” aan te doen. Je vindt er een kunstcollectie, een theetuin en diverse cadeau artikelen. 
 

Lees meer

Kasteel Vorden

De Horsterkamp 8

TOP Hengelo

Bleekstraat 3
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route