Lokaal ommetje Winterswijk

Winterswijk

Meddo

18.50 Km 01:12 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten

Dit lokale ommetje neemt je mee door het buitengebied van Winterswijk. Prachtige natuur met heel veel variatie laten je zien hoe mooi de Achterhoek kan zijn. Van bos tot weiland van en kabbelend riviertje tot prachtige vergezichten. Op deze route kom je het allemaal tegen. De route start bij de VVV in het centrum van Winterswijk. Een ander mogelijk startpunt is het centrum van het kerkdorp Meddo ten noorden van Winterswijk. De route is te volgen aan de hand van de groene, vierkante bordjes. Onderweg kruist de route met onder andere de bewegwijzerde Buurtschappenroute en de Kastelenfietsroute Oost-Gelderland.

De route begint dus in het centrum van Winterswijk. Tegenover de VVV vind je direct de oude Jacobskerk. De kerk stampt uit 1472. De kerk is meerdere keren gerestaureerd waarbij muur- en gewelfschilderingen aan het licht zijn gekomen. Een unieke vondst. Naast het gemeentehuis vind je de grootste zwerfkei van Nederland. De kei weegt maar liefst 43.000 kilo en is in de laatste ijstijd naar Nederland gekomen.

Ten noorden van Winterswijk passeer je het Meddose veen. Venen liggen laag in het landschap en het water kan er nooit goed weg. Na verloop van tijd is er hoogveen ontwikkeld. Het meeste veen is afgegraven maar in aangrenzende veengebieden is dit nog niet het geval. Het gebied huisvest diverse unieke flora en fauna. Bij de VVV kun je een afspraak maken voor een bezoek van dit unieke stukje natuur. 

Na het veengebied zet je koers in de richting van bossen en scholtenboerderij in de buurt van Meddo. In Meddo zelf vind je café Spiekerman en Hotel Onland. Vanuit Meddo leidt het ‘Karkpad’ je terug in de richting van Winterswijk. Dit pad loopt tussen de weilanden, bossen en Saksische boerderijen. Dit pad dankt zijn naam aan het feit dat vroeger veel inwoners van het buitengebied van Meddo zo de kortste weg naar de kerk namen. Via dit ‘Karkpad’ kom je weer aan de rand van Winterswijk uit en fiets je nog een klein stukje langs de Groenlose Slinge om vervolgens de route af te sluiten bij de VVV.
 

Lees meer

VVV Inspiratiepunt Winterswijk

Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1, 7101 DD
Winterswijk, Nederland

TOP Sevink Mölle

Meddoseweg 40, 7104 AA
Winterswijk Meddo, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route