Markt, 7121 CS Aalten | Tel: +31 543 471 797 | Toon op kaart
Tussen 1940 en 1945 zit gemiddeld 5% van de Nederlandse bevolking ondergedoken. Hier in Aalten is dat wel 20%: zo’n 2500 onderduikers. Onder hen mannen die de Arbeitseinsatz willen ontlopen, joden en verzetsmensen. Een indrukwekkend aantal. Misschien heeft dat te maken met de enorme overredingskracht van verzetsleider ‘Ome Jan’ Wikkerink die veel boerengezinnen weet te overtuigen om onderduikers op te nemen. Zelfs hier op de zolder van Markt 12 wonen onderduikers terwijl het bureau van de Duitse Ortskommandant op de benedenverdieping is gevestigd.
Verdieping. Meer over Ome Jan
Jan Wikkerink staat vooral bekend om zijn hulp aan onderduikers. Leeftijd speelt daarbij geen rol. De jongste wordt in september 1943 in een doos voor zijn deur gelegd. De ouders van het nog maar net geboren joodse jongetje zijn ondergedoken en een baby is te riskant. Ome Jan regelt een ‘zuiver arisch’ verklaring en geeft hem de naam Willem (naar koningen Wilhelmina) Herfstig. Na de oorlog wordt het kind opnieuw ingeschreven, nu onder zijn echte naam. Wikkerink zelf werd een jaar later door de SS gearresteerd maar wist te ontvluchten. Tot de bevrijding heeft hij zelf ondergedoken gezeten.
Verdieping: Meer over het museum
U kunt de zolder van toen bekijken in het museum. Het onderduikmuseum maakt deel uit van ‘De Aaltense Musea’, gevestigd in drie met elkaar verbonden monumentale panden. In de centrale hal is de VVV gehuisvest. Het is open op di t/m za 10-17u en zo 13-17u. Kosten voor volwassen €5,-.