Mucha en tijdgenoten | Lalique Museum

Lalique Museum

Gasthuisstraat 1, 6981 CP Doesburg | Tel: +31 313 471 410 | Toon op kaart

14 juni 2023 tot en met 31 december 2023 |Doesburg

De tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten is vanaf 14 juni 2023 te zien en gaat over de opmars van de grafische kunst in de tijd dat de kleurenfotografie – zoals wij die nu kennen - nog niet bestond. Alphonse Mucha, (1860 - 1939) de Tjechische kunstenaar die Parijs op zijn grondvesten liet schudden met zijn art nouveau-affiches en illustraties speelde daarin een belangrijke rol. Mucha werd in 1894 in één klap wereldberoemd na zijn ontwerp van een aankondigingsposter voor de wereldberoemde toneelspeelster Sarah Bernardt. De affiches werden uit de straten van Parijs geroofd. In deze expositie gaat het ook om de invloed die Mucha had op zijn tijdgenoten. 

Het werk van zijn tijdgenoten is ook te zien. Denk aan o.a. Henri de Toulouse- Lautrec, Paul Follet, Eugène Grasset, George Lepape, Georges Barbier, Augustin Hanicotte, Paul Berthon, Charles Martin, Charles Gillot, Jessie King en vele anderen. Tezamen zorgden zij ervoor dat de grafische kunst een hoogwaardige kunstvorm werd. Mucha en tijdgenoten maakten overigens naast affiches ook volop illustraties voor modemagazines, schilderijen, vazen, kostuums, juwelen en decors . Bijzonder aan deze tentoonstelling is dat er ook aandacht wordt besteed aan Mucha’s meest getalenteerde leerling Giovanni Trevisan.

Koninkrijk van Kleuren

Uniek is dat er momenteel tevens een tweede tentoonstelling te zien is in het Lalique Museum. Vanaf 29 juli 2023 is ook de middeleeuwse Commanderij in gebruik genomen. Sindsdien is daar 'Koninkrijk van Kleuren - Kleuren en glas, een gouden combinatie' te zien.

Meer informatie
Bekijk alle evenementen in de Achterhoek