Ommetje Barchem

5.77 Km 01:09 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Dit Ommetje Barchem (BAR), gemarkeerd met een donkergroene voetstap op lichtgroene achtergrond, is in twee tegengestelde richtingen te lopen, waarvan hier één richting beschreven is.

Een korte rondwandeling door het ‘laagland’, met verrassende uitzichten op de Lochemse en Kale Berg, en veel afwisseling in landschap, cultuur, flora en fauna. Een uniek en rijk cultuurlandschap in alle jaargetijden.

Over de flanken van de berg

De wandeling voert over de westflanken van de Kale Berg - of in alternatieve schrijfwijze - de Kalenberg. Over landerijen die na de markentijd (± 1500 - 1830) door de nieuwe eigenaren bebost of landbouwkundig in gebruik genomen zijn. Vooral als graanakker, tegenwoordig meer met mais en gras. Sommige erven hebben hun karakteristieke groene omlijsting met zware eikenbomen nog behouden en liggen half verscholen. 

Vanaf de start op het Dorpsplein lopen we door een groen stukje van het wandeldorp Barchem en de oude Looweg over het ‘Toone Harkinkpad’. Dit is een mooi kronkelend kerkepad tussen de weilanden, genoemd naar verzetsstrijder Toone Harkink.

De route gaat verder door een licht golvend kampenlandschap. Via lagergelegen graslanden passeren we de in 1804 gegraven Barchemse Veengoot. Dit was een initiatief van A.C.W. Staring, eigenaar van landgoed De Wildenborch en tevens ‘markerichter’ van de marke Barchem. 

Natuurgebied Hagenbeek

De route vervolgt dwars door het Hagenbeek, één van de lagere gebieden waar ooit veenvorming plaats vond. In natte jaargetijden kan het goed zijn om waterdicht schoeisel te dragen - de bijnaam ‘nattelaarzenpad’ is er niet voor niets ...

Bijzondere natuur door kwelwater

Het Hagenbeek is in 2009 door Staatsbosbeheer heringericht om bijzondere natte natuur te ontwikkelen, mede gebaseerd op kwelwater uit de stuwwal. De Lochemse Berg vangt al duizenden jaren regenwater op dat daar diep intrekt en zijwaarts weer door de grond wegstroomt. Op die weg komt het water in aanraking met mineralen (kalk en ijzer) die oplossen en meegevoerd worden. Honderden jaren later komt dat als ‘verrijkt kwelwater’ in het maaiveld weer tevoorschijn, onder meer in het Hagenbeek. De botanische rijkdom is hier van nationaal belang en geniet met orchideeën, parnassia, ratelaar en vele andere soorten de hoogste bescherming. Ook voor de vogelaars is er het jaar rond veel te beleven.

Als we het Hagenbeek uitwandelen kunnen we de routebordjes volgen, terug naar de start. Of we kunnen uiteraard aansluiten op andere wandelroutes rondom het wandeldorp Barchem.

Lees meer

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3

SP25 Reusterman

Looweg 3
E20
M31
G95
M74
M70
E30
E32
M72
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route