Ommetje Etten-Terborg

Terborg

Etten

9.67 Km 01:56 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Het Ommetje Etten-Terborg brengt je door prachtige natuur en langs historische gebouwen. De wandeling begint op het Sint Jorisplein van Terborg. In het centrum staan statige historische panden, die het stadje een chique uitstraling geven. De route gaat onder meer door het gezellige winkelstraatje, volg de wit-groene bordjes.
In het pittoreske dorpje Etten passeer je de oude hervormde Maartenskerk. Deze kerk staat op de plek waar in het jaar 1010 al een kerkje stond. Etten is dus al meer dan 1000 jaar oud.
Ook loopt de wandeling voor een groot deel langs de Oude IJssel. Dit riviertje stroomt tussen Etten en Terborg. Bij de sluis De Pol steekt de route de Oude IJssel over. Hier is een mooi natuurgebied aangelegd. Bovendien kruist het beroemde Pieterpad hier dit Ommetje.

Schabracq straatmeubilair

Het straatmeubilair van de beeldend kunstenaar Alexander Schabracq kom je op diverse plaatsen onderweg tegen. Het meubilair heeft jaren op het Damrak in Amsterdam gestaan. Een groot deel staat nu op het DRU Industriepark in Ulft. Het overige meubilair is verspreid geplaatst in de gemeente Oude IJsselstreek. Een groep vrijwilligers uit de gemeente heeft het meubilair opgeknapt en voorzien van opvallende kleuren.

Vispassage & sluis De Pol

Het sluis- en stuwcomplex De Pol is passeerbaar gemaakt voor vissen. Via een omleiding van 1,5 kilometer met meerdere traptreden zwemmen vissen helemaal om de vlakbij gelegen waterzuivering heen. Deze lange vispassage was nodig om het hoogteverschil van het water bij de stuw te kunnen overbruggen. De passage draagt bij aan de ecologische verbindingszone van de Oude IJssel.

De wandeling gaat deels door natuurterrein en is hierdoor slecht toegankelijk voor mindervaliden. De route is aangegeven met witte bordjes met groene pijlen en daar omheen de tekst Ommetje Etten-Terborg.

Lees meer
Natuur
Gemarkeerd

SP48 Station Gaanderen

Blikslagerstraat

SP68 Etten

Dorpsstraat 28

SP61 Terborg

Sint Jorisstraat 1
B53
B57
B84
B86
B34
B25
B43
B52
B45
B76
B73
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route