Nieuwe Sluisweg 1, 7005 GB Doetinchem | Toon op kaart
Sluis De Pol is vanwege zijn ligging midden in de Oude IJssel voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek kunstwerk. Deze sluis is hier in 1953 gebouwd. De rivier is hier toen ook voor verlegd. Sluis De Pol maakt onderdeel uit van een recreatieve en cultuurhistorische omgeving: recreatievaart, vissen, fietsen en wandelen (het Pieterpad loopt erover heen).
Vlakbij bevindt zich de schaapskooi van het waterschap en de archeologische vindplaats van het eerste kasteel van Wisch. Ook ligt er een fraaie vispassage om sluis De Pol (bij Etten/Gaanderen). Het Waterschap Rijn en IJssel creëerde deze omlegging voor vissen van ruim anderhalve kilometer in de Oude IJssel. Vissen kunnen nu sluis en stuw De Pol passeren en zo het hoogteverschil van ruim twee meter overbruggen. In het voorjaar van 2016 is het gebied opengesteld voor wandelaars en sindsdien loopt het Pieterpad er weer doorheen.
Bij Sluis De Pol kom je het tegen: één van de sculpturen van Alexander Schabracq. Alexander Schabracq is een beeldend kunstenaar, die vooral bekend is door zijn exotisch aandoende op totempalen gebaseerde beeldhouwwerken. In 1991 ontwierp hij samen met Tom Postma het straatmeubilair voor het Damrak en het Rokin in Amsterdam. Gietijzeren lantaarnpalen, bankjes, ‘amsterdammertjes’ enz. met de vorm van totempalen sierden ongeveer twintig jaar het Amsterdamse straatbeeld. Tot de gemeente Amsterdam het straatmeubilair in 2012 liet vervangen door moderner en meer functioneel materiaal.
De kunstwerken, die in 1991 bij elkaar zo’n vijftig miljoen gulden hadden gekost, waren gedoemd om in de smeltovens van de Hoogovens in IJmuiden te verdwijnen, waar ze er als vloeibaar ijzer weer uit zouden komen. Tot groot ongenoegen van Schabracq. Ook het Nederlands IJzermuseum in Ulft kreeg lucht van deze plannen. Na lang onderhandelen tussen de gemeenten Amsterdam en Oude IJsselstreek, mocht de laatste de gietijzeren sculpturen gratis ophalen.
In overleg met Schabracq werden de toen nog turquoise kunstwerken door vrijwilligers in door de kunstenaar aangegeven pastelkleuren overgeschilderd. De eerste sculptuur verrees in 2014 op het terrein van het DRU-Industriepark, waarna de rest werd verdeeld over een groot aantal markante plekken in de gemeente.
Wat volgde was een fietsroute langs de Schabracq-sculpuren. Deze route is gratis verkrijgbaar bij de VVV in het DRU Inspiratiepunt op het DRU Industriepark. De route is 30 kilometer, met een optie tot een lus van 17 kilometer extra en voert je langs vele hotspots in de gemeente.