Onbeperkt rondje Aalten - Bredevoort

Bredevoort

Aalten

23.34 Km 01:18 uur Handbikeroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Het coulisselandschap is hier op z’n best, met afwisselend heuvels, dalen, weilanden, bosgronden en vlaktes.

Dale

Dit buurtschap ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op een lage plek: onderaan de westelijke helling van het Oost-Nederlands plateau. In het buurtschap staan diverse oude boerderijen. Je herkent duidelijk het typische, glooiende essenlandschap.

Wijngoed de Hennepe

Deze wijngaard ligt op eeuwenoude esgronden. De druiven worden op natuurlijke wijze geteeld. Er is een wijnwinkel aan huis en in de zomer worden er rondleidingen gegeven.

Het Aaltense Goor

Dit landschapsreservaat ten noordwesten van Aalten ligt op de dekzandrug Halse Rug. Van oorsprong is het een veengebied, nu vindt er vooral kleinschalige landbouw plaats. Onder andere de watersalamander en de bruine kikker komen hier voor.

Barlo

Dit buurtschap behoort tot de gemeente Aalten. Rondom het school- en verenigingsgebouw aan de Markerinkdijk is een kleine kern ontstaan. In Barlo vind je Boerderijmuseum de Neeth, waar je een goed beeld krijgt van de manier waarop Achterhoekers vroeger leefden en werkten.

Slingeplas

Op dit recreatiegebied vind je een zandstrand, ligweiden, speeltuintjes, douche- en toiletgelegenheid en op drukke dagen een snackbar. Je kunt hier ook prachtig wandelen: binnen een uur loop je vanuit Bredevoort een rondje om de plas.

Bredevoort

Dit eeuwenoude vestingstadje met zijn smalle straatjes en oude gebouwen is vooral bekend als Boekenstad. Er zijn veel tweedehands boekenwinkels en antiquariaten. Ook worden hier regelmatig boekenmarkten georganiseerd.

Havezathe ’t Walfort

Deze havezate ligt prachtig aan de Slinge. Grenspalen van rode Bentheimer zandsteen bakenen het bijbehorende jachtgebied af. In de middeleeuwen was hier een veemgericht; een geheime rechtbank die, geheel buiten de openbare macht om, vonnissen uitsprak en uitvoerde.

Aalten

Aalten is gebouwd op een aantal heuvels, dat komt in Nederland niet veel voor. Het marktplein - met stadhuis, kerk en de Aaltense Musea - is een beschermd dorpsgezicht. In het Nationaal Onderduikmuseum krijg je een goed beeld van het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Het Noorden van Aalten | ETEN DRINKEN en VIEREN!

Lichtenvoordsestraatweg 44
44
65
36
40
40
41
17
45
47
46
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route