Onbeperkt rondje Neede

Neede

15.28 Km 00:51 uur Handbikeroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Geniet van het afwisselende landschap

Olde Mölle / De Hollandsche Molen 

De molen is gebouwd in 1926 op een stuwwal van 35 meter uit de laatste ijstijd.

De Needse Berg

Deze stuwwal van 35 meter hoog is zo’n 150.000 jaar geleden gevormd, tijdens de voor laatste ijstijd. Tussen 1825 en 1954 werd hier klei en mengzand gewonnen voor de pannen fabriek. Er zijn veel fossielen gevonden, waaronder de kies van een woud-olifant.  

Needse Achterveld 

Dit relatief kleine natuurgebied kent een grote afwisseling aan natuur. Uniek is het open stuk droge heide met de vele jenever besstruiken. Dit gaat over in natte heide,

Gedenkbos

Een prachtig aangelegd park (3 ha) met een ‘verhaal’ over alle facetten van het leven: geboortebomen, huwelijksbomen en bomen als teken van dankbaarheid.  Op het terrein zijn waterpartijen, speelelementen en een schuilhut. 

’t Vleer

In natuurgebied ’t Vleer vind je het oude Needse zwembad. Dit zwembad wordt niet meer gebruikt, maar je ziet hier wel nog enkele vervallen restanten van het zwembad in de natuur. Het zwembad is teruggegeven aan de natuur door er onder andere waterplanten te laten groeien en de wand van het zwembad glooiend te maken.

Havezathe De Kamp

De havezathe is gebouwd in 1636 en verbouwd in 1789. De grachten rond het huis zijn in 1991 opnieuw uitgegraven. De vondsten die tijdens deze opgravingen zijn gevonden zijn in de kelder van het huis te bezichtigen. In het huis zijn ook een aantal stijlkamers ingericht. 

Neede

In het begin van de twintigste eeuw stond Neede in het hele land bekend om de vruchtenjam die er werd gemaakt. De fabriek bestaat niet meer, maar ter herinnering aan dit verleden wordt in Neede nog elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden.

Lees meer

TOP De Olde Mölle

Diepenheimseweg 21
30
31
93
60
94
61
77
81
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route