Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
Volg deze route via de knooppuntenbordjes.
Het is natuurlijk te verwachten dat een route door de kerkdorpen ook kerken aandoet. Bij deze route zien je er vier: de Johanneskerk en Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde, de Sint-Aghatakerk in Harreveld en de Werenfriduskerk in Zieuwent.
De omgeving van Lichtenvoorde bestond vroeger uit moeras. In 1277 werd de Burcht Lichtenvoorde gebouwd bij de ‘voorde’ (door waadbare plaats). Vandaag de dag heeft het dorp een gezellig centrum en een prachtig buitengebied.
Lichtenvoorde kent twee kerken. De protestantse Johanneskerk werd al in 1646 in gebruik genomen. In de loop der eeuwen is de kerk zo scheef gaan staan, dat in de jaren negentig werd besloten dat hij moest worden gerenoveerd. De katholieke Bonifatiuskerk is pas in 1900 gebouwd. . De architect was Wolter te Riele, die kerken in neogotische stijlontwierp. Het interieur van de kerk is in de loop der jaren goed bewaard gebleven.
De Sint-Agathakerk in het centrum van Harreveld is vernoemd naar de patrones Agatha van Sicilië. De kerk werd in 1889 in laat-neogotische stijl gebouwd, op de fundamenten van een door brand verwoeste kerk. De oude toren was bij de brand gespaard gebleven en werd opgenomen in de nieuwe kerk.
De namen Sprenkelerpad en Kotte Voare verwijzen naar de situatie zoals die vroeger was. Sprenkeler staat voor bronnetjesbos, een bostype dat tegenwoordig zeldzaam is. Kotte Voare of ‘korte voorde’ verwijst naar een goed begaanbare (zand)rug in een drassig gebied.
Pastoor Sanderink gaf bij de bouw van deze kerk de opdracht om de bedevaartsbasiliek in het Duitse Kevelaer na te bouwen. Dat is gelukt. Het interieur is imposant dankzij de pilaren, gewelven, hoge ramen en evangelische figuren. Het gebouw wordt daarom ook wel ‘Kathedraal van de Achterhoek’ genoemd.