Volg deze borden:
Kies hieronder jouw startpunt:
De fietsroute is deel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, waar je grensoverschrijdend kennismaakt met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. In het indrukwekkende landschap van de Nederlands-Duitse grensstreek zie je de geschiedenis van de Oranjes overal om je heen.
Via een goed aangegeven route fiets je van Lingen, Bad Bentheim, Diepenheim en Apeldoorn via ’s-Heerenberg naar Kleve en Moers. De totale lengte bedraagt 455 km, waarbij je de fietstocht uiteraard kunt onderbreken waar en wanneer je wilt, of de route in meerdere etappes opdelen.
Hier vind je de informatie over het gedeelte van Lingen naar Apeldoorn. Voor de overige informatie kun je kijken op http://oranjefietsroute.nl
De stad Lingen is start- of eindpunt van de Oranjefietsroute Lingen-Apeldoorn. De culturele Oranjestad, die meer dan 1000 jaar oud is, nodigt uit om een spannende ontdekkingstocht te maken langs de talrijke historische gebouwen.
De route loopt verder langs de Eems en het Eems-Vechtkanaal. Door bossen en weilanden gaat de tocht via Lohne naar Wietmarschen, een oude Maria-bedevaartplaats. Bezienswaardig zijn de kerk en het voormalige Benedictijnenklooster met de kloostertuin.
Fietsend langs het Zuid-Noordkanaal wordt de grensstad Nordhorn bereikt. Nordhorn, gelegen aan de Vecht, kreeg in het jaar 1379 stadsrechten. Nordhorn is bekend door de grensoverschrijdende kunstroute Kunstwegen die langs de Vechtdalroute, LF 16 loopt tot aan Zwolle.
De route wordt vervolgd naar de Oranjestad Bad Bentheim. Pauline, de zuster van koningin Emma, heeft er een periode gewoond. De Oranjes waren bekend met Bad Bentheim als kuuroord. De route komt langs de imposante, deels middeleeuwse burcht, het symbool van de stad.
Tijdens deze etappe wordt de Nederlandse grens gepasseerd. In de omgeving van De Lutte gaat de route door een fraai stuwwallenlandschap. Hoogten als de Paasberg, de Austiberg, de Tankenberg en de Hakenberg geven het landschap een afwisselend en glooiend karakter.
Deze relatief korte route voert door een afwisselend landschap. Oldenzaal is gebouwd tegen een prehistorische stuwwal, veroorzaakt door de voorlaatste ijstijd zo’n 100.000 jaar geleden. De stad vormt de toegangspoort tot het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.
Steeds verder naar het westen rijdend, eindigt de etappe in Borne. Ooit was Borne een trots textielcentrum. Nu is het verkozen tot ‘het leukste dorp van Overijssel’ te midden van talrijke wandel- en fietsroutes.
Door bossen en weilanden loopt de route naar Kasteel Twickel in Delden, maar ook naar het Zoutmuseum en de maandelijkse streekmarkt. De Oranjes hebben altijd een innige band gehad met het vestingstadje.
Via Hengevelde loopt de route naar Diepenheim. De moeder van prins Bernhard, prinses Armgard, bracht haar laatste levensjaren op Kasteel Warmelo (1457) door. Diepenheim is de belangrijkste ‘kastelenregio’ van Overijssel. Ook bekend is het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis.
Deze etappe gaat over het Twentekanaal naar Markelo. Naast Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor en Hengevelde, maakt Markelo deel uit van Hof van Twente: het is een van de oudste dorpen van Twente. Markelo en de Oranjes hebben al jaren innige banden met elkaar.
De route loopt verder, opnieuw over het Twentekanaal naar Lochem. Rond deze stad bevindt zich een fraai wandel- en fietsgebied met de Lochemse Berg, de Kale Berg en de Paaschberg. In het gezellige, oude centrum van Lochem pronkt de St. Gugulakerk.
Deze etappe voert door mooi natuurgebied en eindigt in het centrum van Zutphen. Deze oude Hanzestad staat bekend als torenstad. Een stadswandeling door het historisch centrum is een must.
Behalve de Drogenaptoren zijn ook de Bourgonjetoren en de Wijnhuistoren de moeite waard.
Over de IJssel loopt de route in zuidelijke richting naar Brummen. In Brummen hebben twee landgoederen en kastelen een bijzondere band met de Oranjes. Wie een zijsprongetje maakt, komt via een veer over de IJssel terecht in het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst.
Van het kleine Brummen gaat de laatste etappe van dit traject naar de grote Oranjestad Apeldoorn en eindigt bij Paleis Het Loo met zijn baroktuinen. De Oranjes hebben nog altijd een sterke band met Paleis Het Loo en Apeldoorn.