Peeskesbult

Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Gem Montferland | Toon op kaart

’t Peeske is de benaming voor het bergmeertje en de daarbij gelegen uitspanning aan de rand van de Montferlandse bossen. Het woord Peeske is afkomstig van het Latijnse woord ‘pascumum’, dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. ‘Pascumum’ is op zijn beurt weer afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘upascere’, dat voeden of tegoed doen betekent.

Geschiedenis

Het hooggelegen bergmeertje was oorspronkelijk een poel. Deze poel werd uitgegraven tot molenkolk voor de bovenslagmolen die Johan Gerardus Reijers (1846-1924) in 1885 in gebruik nam. Er werd graan voor brood gemalen. Maar de wateropbrengst van de bron was op termijn te gering om continu te kunnen draaien, dus bouwde Johan in Beek een windmolen. Voor de kolk en de watermolen bedacht hij een andere invulling: als badhuis, als kwekerij van forellen en champignons en als wasserij.

Populaire top

De Peeskesbult staat 21e in Toppen Top-40, een overzicht met geschikte klautermogelijkheden voor ambitieuze wielrenners. De bult staat ook bekend als de scherprechter in de populaire Henk Lubberding Classic. Daarnaast was de Peeskesbult vast onderdeel van het trainingsrondje van de jeugdige Servais Knaven, die tot 2010 profwielrenner was. 

Flora en fauna

Op deze plek komen bijzondere planten voor, zoals het moerasviooltje en de goudveil. In Nederland is de goudveil zeldzaam. Het plantje komt alleen voor op zeer vochtige bosgrond bij beekjes en bronnen in heuvelachtig land, zoals in sommige delen van Limburg, Gelderland en Overijssel. De goudveil bloeit van april tot mei met groengele bloemen.

Montferlandse Toppenroute

Peeskesbult is één van de 18 heuveltoppen die Montferland rijk is, door middel van handige knooppunten wandel je van de ene naar de andere heuveltop. Alle informatie over dit unieke wandelnetwerk vind je hier