Piet Mondriaan en Michel Seuphor: Een vriendschap in lijn en kleur
Museum Villa Mondriaan
Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk
|
Tel: +31 543 515 400
|
Toon op kaart
In het bruisende Parijs van de vroege twintigste eeuw bezoekt de jonge kunstenaar Michel Seuphor (1901–1999) het atelier van Piet Mondriaan. Het gebouw maakt maar weinig indruk op Seuphor. Zo vertelt hij: ‘Het binnenplaatsje, waaraan de opgang naar Mondriaans atelier lag, was heel miserabel. In het trappenhuis stonk het een beetje.’ Eenmaal binnen ervaart Seuphor iets bijzonders: ‘schoonheid, vrede, rust en evenwicht.’ In het atelier worden Mondriaans visie en precisie voelbaar. Het is een plek waar kunst en filosofie samenkomen.
Deze ontmoeting vormt het begin van een jarenlange vriendschap tussen de twee kunstenaars, die elkaar blijven inspireren. Samen creëren zij een tableau-poème waarin schilder- en dichtkunst samenkomen. Seuphor schrijft bovendien de eerste monografie over Mondriaan, waarin hij zijn leven en werk belicht. Naast schrijver ontwikkelt Seuphor zich ook als kunstenaar met een geheel eigen beeldtaal. Zijn kunst wordt gekenmerkt door een duidelijke focus op lijnenspel, geometrie en ritme, uitgewerkt in tekeningen en grote wandkleden. Seuphors artistieke ontwikkeling, van vroege experimenten tot latere werken met zichtbare invloeden uit Oosterse filosofieën, komt tot leven in Piet Mondriaan en Michel Seuphor | Een vriendschap in lijn en kleur.
Villa Mondriaan wil bruikleengevers Provincie Gelderland en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen bedanken voor hun bijdrage.
