Museum Villa Mondriaan

Zonnebrink 4, 7101 NC Winterswijk | Tel: +31543515400 | Toon op kaart

Museum Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van de wereldberoemde schilder Piet Mondriaan.

Van New York tot Parijs en van Tokio tot Keulen: iedereen kent zijn schilderijen met de rechte hoeken en de felle kleurvlakken. Maar wist je dat Piet Mondriaan zijn eerste stappen op het kunstenaarspad zette in Winterswijk? Van zijn 8e tot zijn 20elevensjaar woonde hij aan de Zonnebrink 4 in Winterswijk. Daar raakte hij in de ban van het tekenen en later van het schilderen. Het oude woonhuis wordt nu een interactief museum over het leven van Mondriaan. In de bijbehorende galerie wordt in samenwerking met het Gemeentemuseum in Den Haag een expositie van vroege Mondriaans gerealiseerd.

Museum Villa Mondriaan neemt je mee in het levensverhaal van Piet Mondriaan. Via interactieve media vertellen verschillende personen over de kunstenaar, de villa en zijn tijd in Winterswijk. De vroege werken van Piet Mondriaan verschillen in vele aspecten van zijn latere neoplastische werk, waarmee hij wereldberoemd is geworden. Zijn vroege oeuvre bestaat uit portretten, landschappen en vele boerderijen. Zelf zei Mondriaan over zijn vroege schilderijen: “Ik schilderde nooit in een romantische trant, maar van begin af aan was ik altijd een realist”. Naast de schilderijen van Mondriaan wordt ook werk getoond van zijn leermeesters, zijn vader en oom. De gedenkplaten van vader Pieter Cornelis Senior en schilderijen en tekeningen van oom Frits vullen de benedenverdieping van het woonhuis. In de galerie kun je het werk van Piet Mondriaan bekijken. Ook is er een bookshop, een museumcafé en een centrum voor educatie.

Ook de hedendaagse kunst ontbreekt niet. Museum Villa Mondriaan is meer dan een expositieruimte voor werk van Mondriaan, maar is een ode aan zijn werk, zijn leven en zijn gedachtegoed. Ook kunstwerken van kunstenaars die zich nadrukkelijk hebben laten inspireren door het oeuvre van Piet Mondriaan worden tentoongesteld.

Ook is er een bookshop, een museumcafé en een centrum voor educatie. Dus wil je meer weten over Mondriaan? Breng dan eens een bezoek aan Museum Villa Mondriaan.

Website E-mail Telefoon