Romienenpad

Aalten

4.21 Km 00:51 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Vroeger was de Romienendiek, ten noorden van Aalten, een belangrijke handelsroute. De weg lag wat hoger en was daardoor in de winter ook goed begaanbaar. Het Romienenpad is een wandelroute van 4 kilometer lang, die ligt aan weerszijden van de Romienendiek. Over onverharde boerenpaden loop je door een licht glooiend gebied. Je komt onder andere door buurtschap Dale, waar je diverse oude boerderijen passeert. Volg de witte bordjes met blauwe pijl.

1. Aalten

Aalten is gebouwd op een aantal heuvels, dat komt in Nederland niet veel voor. Het marktplein - met stadhuis, kerk en de Aaltense Musea - is een beschermd dorpsgezicht. In het Nationaal Onderduikmuseum krijg je een goed beeld van het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

2. 't Noorden van Aalten

Sinds 1866 is ’t Noorden (van Aalten) een blijvend begrip voor de meest onderscheidende feesten en de gedenkwaardigste ontmoetingen in Aalten en omstreken. Het is de huiskamer van de Oost-Achterhoek en altijd volop in beweging. Voor de kinderen is er een grote speeltuin.

3. Wijngoed de Hennepe

Op eeuwenoude esgronden wordt al meer dan tien jaar moderne druiventeelt toegepast.
Met veel zorg worden de druiventrossen geoogst en verwerkt tot Achterhoekse wijn. Op het wijngoed worden rondleidingen en proeverijen gegeven.

4. Buurtschap Dale

Dit buurtschap ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op een lage plek: onderaan de westelijke helling van het Oost-Nederlands plateau. In het buurtschap staan diverse oude boerderijen. Je herkent duidelijk het typische, glooiende essenlandschap.

5. Boven-Slinge

Een stukje van de route loop je parallel aan de Boven-Slinge. Deze slingerende beek komt bij Kotten (Winterswijk) ons land binnen en loopt helemaal door tot de Oude IJssel bij Doetinchem. De naam Slinge zou een verwijzing zijn naar het slingerende tracé.

Lees meer
Natuur

TOP Het Noorden

Lichtenvoordsestraatweg 44

SP17 Wijngoed de Hennepe

Romienendiek 3
Y56
Y86
Y16
Y18
Y77
D26
Y63
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route