Rondje Heelweg

12.97 Km 02:36 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Volg de oranje voetstapjes.

Heelweg, een dorpje ten noorden van Varsseveld, staat bekend om zijn gemoedelijkheid en gemeenschapszin. De omgeving kenmerkt zich door een uitgestrekt gebied met bossen en boerderijen. Je loopt langs landerijen die worden onderbroken door mooie houtwallen en watergangen. Let onderweg ook op de wonderschone elzensingels (rijen met zwarte elzen langs de slootkanten). Een kopje koffie voordat je gaat wandelen? Dat kan als je start bij De Radstake. Dit café-restaurant behoort tot een van de oudste (zo niet dé oudste) herberg van Nederland. Al op zeer vroege landkaarten wordt de herberg vermeld.

Heelweg

Heelweg is een buurtschap ten noorden van Varsseveld. Het bestaat uit veel boerderijen en twee woonkernen, Heelweg Oost en Heelweg West. De landerijen worden onderbroken door prachtige houtwallen en watergangen. Naast verharde wegen wordt het gebied ook doorkruist door fietspaden en zandpaden.

De Vennebulten

In de voorlaatste ijstijd ontstonden hier stuifduinen. Deze duinen werden lange tijd begraasd door schapen. Maar toen de schaapherder overleed, maakte de heide al snel plaats voor naaldbos. Nu is op veel plekken bos gekapt, lopen er weer schapen en herstelt de heide zich.

Schaapskooi en uitkijktoren Vennebulten

In het mooie natuurgebied De Vennebulten lopen bijzondere schapen rond, die hun thuis hebben in de schaapskooi aldaar. Beklim ook eens de uitkijktoren voor een weids uitzicht op de omgeving. Ook de schaapskooi zie je vanaf de toren goed.

Varsseveld

Jarenlang was Varsseveld niet bekend buiten de grenzen van de Achterhoek. Totdat oud-inwoner Guus Hiddink in 2002 Zuid-Korea naar de halve finale van het WK Voetbal leidde en Varsseveld wereldberoemd maakte. Een andere bekende Varssevelder is wielrenner Robert Gesink.

Boven-Slinge

De Boven-Slinge is de grootste min of meer natuurlijke beek in het gebied van Winterswijk. In Duitsland, waar de Boven-Slinge ontspringt, is de beek bijna volledig rechtgetrokken.  Pas over de grens krijgt hij zijn meer natuurlijke, kronkelige loop terug. Net als de andere beken hier stroomt de Boven-Slinge door beekbossen.

Lees meer
Natuur

TOP De Radstake

Twente-Route 8

TOP Varsseveld

Kerkplein 3
SP64
X35
X66
X48
X19
X77
X36
X43
X44
X37
X72
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route