TOP Varsseveld

Kerkplein 3, 7051 CX Varsseveld | Toon op kaart

Varsseveld

De oudste akte waarin Varsseveld genoemd wordt is uit 1152, maar waarschijnlijk was het gebied al veel eerder bewoond. Zo zijn er sporen gevonden die op de aanwezigheid van rendierjagers in de Vennebulten wijzen, liep er een oude handelsweg (Hessenweg) langs en is er een Romeinse munt die doet vermoeden dat er in een ver verleden al inwoners waren. In 1723 brak een brand uit in Varsseveld waarbij het hele dorp in de as werd gelegd. In combinatie met een sterke wind en daken van riet, stro en heideplaggen brandden in twee uur tijd de kerk, 54 huizen, enkele jeneverstokerijen en zes schuren af. Door een landelijke collectie konden diverse gebouwen weer opnieuw worden gebouwd, waaronder de huidige Grote Kerk.

Museumboerderij Het Hofshuus

Deze historische boerderij in Varsseveld zit vol herinneringen uit het verleden. Een bezoek aan dit museum zal dan ook voelen als terug gaan in de tijd.
Op het omliggende erf vind je strakke tuinen en oude gewassen.

De Vennebulten

Vroeger was natuurgebied De Vennebulten het domein van struikrovers. Tegenwoordig is het ideaal voor korte wandelingen. Beklim de uitkijktoren en je wordt
getrakteerd op een weids uitzicht op het heidegebied. Aangrenzend aan de Vennebulten ligt het Aaltense Goor, waar karakteristieke kleinschalige percelen
begrensd worden door slootjes met elzen.

Kerkenpaden Sinderen

Rondom Sinderen zijn de oude kerkenpaden in ere hersteld. Deze voeren je langs kleurrijke akkerranden, kronkelende beken, weilanden en door oude bossen
zoals het Idink- en Nibbelinkbos. Onderweg zie je oude boerderijen en monumenten. Vergeet niet een pauze in te lassen bij de sfeervolle theetuin of koffieboerderij.

Rondom Varsseveld zijn tal van natuurgebieden, waaronder Idink-Nibbelinkbos, het Hoge Venne, Noorderbroekbos, Zwarte Veen, Vennebulten en Aaltense Goor. Geniet van de vele wandel- en fietsmogelijkheden.

Fietsroutenetwerk

Met het fietsroutenetwerk fietst u van knooppunt naar knooppunt. Stel zelf uw route samen door knooppunten te combineren. Vanaf dit punt wordt u verwezen naar knooppunt 19 en 20.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 66 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.