Sevinkmolen - Grensroute

31.01 Km 01:43 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze ‘grensroute’ voert je door het Achterhoekse coulisselandschap langs scholtenboerderijen, wijngaarden en de Steengroeve. Je vertrekt vanaf Camping Sevink Molen en slaat linksaf de Meddoseweg op richting knooppunt 7. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Molen Sevink Mölle

De molen die je voor je ziet werd op de grond van boer Seevink gebouwd in 1866. In totaal gaven vijf boeren de opdracht tot de bouw van de molen (genaamd: te Strake, te Voortwis, Smalbraak, Dunnewold en Seevink).
Van april 1999 tot juni 2001 heeft restauratie van de molen plaatsgevonden, met als resultaat een volledig maalvaardige molen. Een unieke locatie waar bezoekers tijdens openingstijden kennis kunnen maken met de historie en het oude molenaarsambacht. 

Vandaag de dag is het niet alleen een molen, maar een compleet kinderparadijs dat zich achter de molen bevindt, genaamd: “Avonturenpark Sevink Molen”. Je kunt hier grillen, klauteren, trampolinespringen, noem het maar op. 

Buurtschap Meddo

Al fietsend kom je door buurschap Meddo. Meddo is een dorp, maar dat is niet altijd zo geweest. De kern wordt van oudsher nog vaak tot buurtschap van Winterswijk gerekend, dus wij noemen het ook gewoon nog lekker een buurtschap. Van alle buurtschappen ligt Meddo ten opzichte van Winterswijk het meest noordelijk.

Scholtenboerderijen 

Als je tijdens de route goed om je heen kijkt zie je de scholtenboerderijen. Ze zijn niet te missen en drukken een karakteristieke stempel op het Nationaal Landschap. Je kunt je vast voorstellen dat deze prachtige boerderijen in het bezit waren van welgestelde families (vaak rijke adellijke families). De eigenaren benoemden een ‘scholte’ of een ‘scholteboer’ die moest zorgen dat de pachtboerderijen in het betreffende scholtegebied een deel van de oogst en de opbrengst aan hem afdroegen. Na het overlijden van de scholte, ging de boerderij vaak over naar de oudste zoon. Zo bleef de scholtenboerderij en de grond die in pacht werd afgegeven in familiebezit.

Steengroeve

De Steengroeve is een groeve die sinds 1932 in gebruik is. Van de drie groeves is één groeve nog in gebruik en daar wordt voornamelijk kalksteen gewonnen. In de verschillende lagen zijn o.a. fossielen en ‘Winterswijks goud’ (ook wel pyriet genoemd) gevonden. Heel bijzonder is dat er een aantal jaar achtereen een Oehoe in een van de groeves heeft gebroed. De groeve wordt zelfs een enkele keer gebruikt als magisch decor voor een theatervoorstelling (georganiseerd door Steengroeve Theater Winterswijk) waarvoor bezoekers vanuit het hele land (en zelfs uit Duitsland) massaal naar de groeve trekken. 

Wijngaard Hesselink

De route eindigt bij wijngaard Hesselink, waar je heerlijk kunt onthaasten. De wijngaard heeft vanaf 2013 puur eigen wijnen van eigen bodem. Kun je je voorstellen dat op drie meter diepte zich een bodem bevindt met kalklagen van meer dan 30 miljoen jaar oud? Enfin, daar heb je natuurlijk zojuist bij de Steengroeve een goed beeld van gekregen. 

Lees meer
Natuur
Grensroute
Gemarkeerd

Camping Sevink Molen

Hilgeloweg 7

TOP Sevink Mölle

Meddoseweg 40
07
03
23
04
33
11
45
32
16
16
10
09
08
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route