De Slangenbult

Sint Isidorusstraat 12, 7039 CW Stokkum | Tel: +31 314 662 798 | Toon op kaart

Grote kans dat de ‘Stokkumse slang’ hier je pad kruist

De naam van deze top

De Slangenbult is de benaming voor de dertig meter hoge en honderden meters lange zandduin die aan de voet van de Hulzenberg ligt. Deze top heeft zijn naam te danken aan de hazelwormen die hier veelvuldig voorkomen. Hazelwormen werden vroeger vaak aangezien voor slangen. 

Flora en fauna

De ‘Stokkumse slang’; de hazelworm, is doorgaans bruin van kleur en kan ongeveer 45 centimeter lang worden. Jongere dieren zijn lichter van kleur en hebben donkere lengtestrepen, oudere exemplaren zijn soms gevlekt. De hazelworm lijkt inderdaad meer op een slang dan op een typische hagedis. Belangrijke verschillen tussen een hazelworm en een slang zijn de relatief stijve voortbeweging, de tong die niet sterk gevorkt is en de beweegbare oogleden van de hazelworm. Net als andere Europese hagedissen is de hazelworm volkomen ongevaarlijk en bovendien erg schuw. 
Ook de zandhagedis is hier thuis. In de jaren zeventig waren er plannen om voor de zandwinning de Slangenbult geheel af te graven, maar hier is dankzij de steeds grotere bewustwording voor het milieu vanaf gezien. Deze belangrijke habitat voor reptielen is daarmee gelukkig behouden gebleven.

Montferlandse Toppenroute

De Slangenbult is één van de 18 heuveltoppen die Montferland rijk is, door middel van handige knooppunten wandel je van de ene naar de andere heuveltop. Alle informatie over dit unieke wandelnetwerk vind je hier

Meer informatie