Smoddehoek Route

& Varsseveld
8.06 Km 01:37 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Deze wandelroute van 8 kilometer lang voert dwars door Varsseveld. Ook ontdek je de groene omgeving van dit dorp. Kenmerkend voor dit mooie gebied zijn de Varsseveldse kopjes: kleine heuvels die één tot twee meter boven de rest van het gebied uitsteken. Deze zogenaamde dekzandkopjes zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Onder andere bij koffieboerderij Groot Nibbelink en aan het eind van de route, vlak voor de wijk Laege Es, is het hoogteverschil goed zichtbaar. Volg de paarse voetstapjes.

Borchuus Kulturhus
Dit cultuurhuis ligt middden in Varsseveld. Het gebouw beschikt over meerdere zalen. Verenigingen, koren, muzikanten en bedrijven maken er regelmatig gebruik van. Voor fietsers en wandelaars is er onder andere een watertappunt, een fietspomp en een plek om je elektrische fiets op te laden.

Idink- en Nibbelinkbos
De namen van deze twee bosgebieden komen al sinds de middeleeuwen voor. Je ziet hier een mooie afwisseling van bos, landbouwgronden, struikgewas en kleinschalige landschapselementen, zoals houtwallen en een kikkerpoel. Ook de kampen met hier en daar een steilrand zijn kenmerkend voor dit gebied.

Koffieboerderij Groot Nibbelink
Groot Nibbelink is geen actief boerenbedrijf meer, maar is nu in gebruik als pleisterplaats met speeltuin. Het is ook mogelijk om hier een feestje te geven. Het ruime terras vormt een fijn rustpunt tijdens je fiets- of wandeltocht. In de zomer kun je bovendien dwalen door het maisdoolhof.

Molen De Engel
In het noordoosten van Varsseveld (iets van de route af) staat deze korenmolen uit 1849. De molen is in 1975 gerestaureerd en is nog steeds in bedrijf. Iedere zaterdag tussen 10.00 en 15.00 kun je er meel kopen en je laten rondleiden door de molenaar.

Museumboerderij Het Hofshuus
Ook iets van de route, maar zeker een bezoekje waard: deze museumboerderij. Je ziet hier hoe er vroeger geleefd en gewerkt werd op de boerderij. Ook op het omliggende erf - met mooie tuinen, oude gewassen en een karloods – mag je rondkijken.

Startpunten

TOP Varsseveld
Kerkplein 3
Varsseveld
TOP Groot Nibbelink
Nibbelinklaan 12
Sinderen

Deel deze route