Tegelroute Hengelo

& Hengelo
3.20 Km 00:48 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Hengelo heeft een bijzondere wandelroute van ongeveer 3,2 km langs zeventien grote granieten foto-tegels. De tegels van vijftig bij vijftig centimeter liggen in de trottoirs op historische locaties in dorp. Het zijn meestal plekken waarop bijzondere gebouwen hebben gestaan. Ook gebouwen of straatbeelden die dusdanig gewijzigd zijn dat ze niet meer op de oude situatie lijken, zijn meegenomen in de route. 

De tegels vormen een rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroute die de wandelaar aan de hand van gelaserde foto's en een korte beschrijving terugbrengt in de tijd.
Je kunt je fiets of auto parkeren bij de TOP Hengelo aan de Bleekstraat. Bij Shop Melange aan de Raadhuisstraat 13-15 in Hengelo, is een stand ingericht van het Toeristisch Platform Hengelo-Keijenborg waar de routeflyer verkrijgbaar is.
 
In Hengelo is helaas veel cultureel en historisch erfgoed verdwenen, dat ooit van grote waarde was voor de inwoners. De 17 fototegels geven een mooi tijdsbeeld van dit verdwenen erfgoed om blijvend herinnerd te worden. Zuivelfabriek, Groene Kruisgebouw en de RK Lagere School zijn hier enkele voorbeelden van. De wandeling door het heden en verleden van Hengelo start bij TOP Hengelo en voert langs de dorpsbleek met zijn karakteristieke Bleekhuisje en het Cool Nature Park, het Hertenkamp, de oude Pastorie en het oude Gemeentehuis. Dit gebouw werd gebouwd in 1851 als Openbare Lagere School. Na de bouw van een nieuwe school aan de Ruurloseweg, zie fototegel Nr.1, werd het oude schoolgebouw omgebouwd tot gemeentehuis. Ook het Joods monument, tegel Nr. 1a, is een belangrijke herinneringsplaats in Hengelo.
 
Behalve in Hengelo, zijn er ook tegelroutes in Vorden, Zelhem, Hummelo en Steenderen. De wandelroutes worden in de nabije toekomst onderling verbonden door fietsroutes, zoveel mogelijk door andere dorpen en buurtschappen binnen de gemeente Bronckhorst.

Startpunten

Folderpunt Hengelo Keijenborg
Raadhuisstraat 24
Hengelo

Deel deze route