Vleerroute

Neede

10.55 Km 02:07 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

In de omgeving van Neede loop je van het ene natuurgebied zo het andere in. Deze wandeling van 11 kilometer voert je over de Needse Berg, door het coulisselandschap in het buitengebied van Neede, door ’t Needse Achterveld en langs natuurreservaat ’t Vleer.  Vroeger was hier het openluchtzwembad van Neede. Dat zwembad is nu gesloten en teruggegeven aan de natuur. Een unieke plek! Volg de blauwe voetstapjes.

Neede

In het begin van de twintigste eeuw stond Neede in het hele land bekend om de vruchtenjam die er werd gemaakt. De fabriek bestaat niet meer, maar ter herinnering aan dit verleden wordt in Neede nog elk jaar de Nationale Jammarkt gehouden.

Noordijk

Noordijk is een kleine gemeenschap in de gemeente Berkelland. In de Oale Schole organiseert de historische vereniging Oud Noordijk het gehele jaar door activiteiten. Het museum kent een vaste historische inrichting. Daarnaast zijn van april tot oktober wisselende exposities. 

Needse Berg

Deze stuwwal van 35 meter hoog is zo’n 150.000 jaar geleden gevormd, tijdens de voorlaatste ijstijd. Tussen 1825 en 1954 werd hier klei en mengzand gewonnen voor de pannenfabriek. Er zijn veel fossielen gevonden, waaronder de kies van een woudolifant.

De Olde Mölle

De Olde Mölle of Hollandsche Molen is boven op de Needse Berg gebouwd. De ronde, stenen stellingmolen wordt gebruikt om koren te malen en is nog regelmatig in bedrijf. Op zaterdagmiddag (en in vakantieperiodes ook op woensdagmiddag) kun je de molen bezichtigen.

‘t Needse Achterveld

Dit relatief kleine natuurgebied kent een grote afwisseling aan natuur. Uniek is het open stuk droge heide met de vele jeneverbesstruiken. Dit gaat over in natte heide, waar de klokjesgentiaan het goed doet. Het is een van de laatste natte heidevelden in Nederland.

Lees meer
Natuur

SP47 't Needse Achterveld

Visschemorsdijk

TOP De Olde Mölle

Diepenheimseweg 21
L19
W99
L39
I43
L71
L88
L56
A81
SP47
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route