Ontdek

Gemeente Zutphen

Gemeente Zutphen

Zutphen, een Hanzestad gelegen aan de Gelderse IJssel, heeft vanuit cultuur-historisch oogpunt zeer veel te bieden. Veel van de monumentale gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst. De gemeente Zutphen wordt gevormd door de plaats Zutphen, het dorp Warnsveld en het buurtschap Warken. Deze laatste twee vormden voorheen de gemeente Warnsveld. Zutphen is een stad met ongekend veel mogelijkheden op recreatief en toeristisch gebied. Voor de recreant en toerist valt er van alles te beleven. Wilt u meer weten? Bij de VVV wijst men u graag de weg: VVV | TIP Zutphen

Prachtige Hanzestad

De Hanzetijd bracht Zutphen grote rijkdom. Over zee en over de IJssel naar de Rijn vervoerden Zutphenaren voornamelijk haring, boter en bier en namen ze wijn mee terug. Over land en over de Berkel was hout het belangrijkste artikel. Zutphen en Deventer hadden belangrijke houtmarkten. Zutphen nam gretig deel aan het Hanzeverbond; de stad had zelfs een eigen nederzetting in Schonen, een recht dat de koning van Denemarken had gegeven. De rijkdom die Zutphen als hanzestad verwierf, valt ook nu nog af te lezen aan de fraaie panden in de binnenstad.

De torens van Zutphen

Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Met verschillende musea, hofjes en andere bezienswaardigheden waan je je hier bijna in de Middeleeuwen. Deze middeleeuwse stad biedt naast een bijzondere architectuur ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur.