Ontdek

Gemeente Zutphen

Gemeente Zutphen

Zutphen, een Hanzestad gelegen aan de rivieren de Berkel en de IJssel. En is een van de oudste steden van Nederland. De rijke geschiedenis beleef je volop als je door het centrum loopt. Middeleeuwse kerken, delen van vestingwerken en koopmanshuizen zijn nog steeds in volle glorie te bewonderen. Naast deze prachtige monumenten is er nog veel meer te ontdekken, zoals het unieke winkelaanbod met de vele ambachtelijk producten, gezellige cafés en evenementen.

Op deze plek staat een ingesloten video die van YouTube afkomstig is. Om de inhoud te kunnen zien dien je eerst expliciet toestemming te geven dat YouTube cookies op jouw apparaat mag plaatsen.

Open cookievoorkeuren

Hanzestad

De Hanzetijd was een belangrijke periode voor Zutphen. Het Hanzeverbond was een netwerk van Europese steden stond voor vrije uitwisseling van goederen. De deelnemers konden door de samenwerking goedkoper werken en in elkaars gezelschap veiliger reizen. Zutphen maakte vanaf het eerste begin prominent deel uit van de Hanze en speelde zelfs daarvoor al een rol in het internationale koopliedennetwerk. Naast samenwerking was er echter ook onderlinge concurrentie. Zutphen verstevigde zijn positie ten opzichte van bijvoorbeeld Deventer door het versoepelen van tolheffing. Zo werd tol voor handelsschepen afgeschaft als ze langs dezelfde weg terugvoeren zonder andere steden aan te doen. Dat leverde veel voordeel op. 

Torenstad

Al in de middeleeuwen werd Zutphen aangeduid als Torenstad (Zutphania Turrita) vanwege het grote aantal historische gebouwen met een toren. Omdat er in het centrum ook nu nog weinig tot geen moderne hoogbouw staat, zijn de historische torenspitsen nog steeds beeldbepalend. Samen vormen zij de karakteristieke skyline van Zutphen. 

Historisch Zutphen

Historische panden, hofjes waarin de tijd heeft stilgestaan, unieke boetieks en speciaalzaken en volop cultuur. In de sfeervolle Hanzestad Zutphen vind je alles voor complete dag uit of een ontspannen weekend weg. Bezoek bijvoorbeeld de Musea Zutphen of de Walburgiskerk, neus lekker rond in de winkelstraten en geniet op een van de gezellige terrassen van een welverdiend hapje en drankje. En wist je dat Zutphen pal aan de IJssel ligt, aan de rand van zowel de Veluwe als de Achterhoek? Dat maakt Zutphen het ideale vertrekpunt voor heerlijke fiets- en wandeltochten. 

Veel bezienswaardigheden

De historische binnenstad van Zutphen is goed bewaard gebleven. Het oude historische stratenpatroon is nog zichtbaar. Centraal liggen de drie markten met daaromheen de vele smalle straatjes met veel -unieke- winkels, boetieks. Bijzonder aan de stad zijn de vele hofjes, waarvan de meesten opengesteld zijn voor publiek. Het grootste hofje is het Oude Bornhof, opgericht in de 14e eeuw. De stad heeft meerdere musea. Waaronder Museumwinkel het Snoepje, met de Brandkas van Henny (over het ontstaan van de Nationale Nederlanden in Zutphen). Boer Kip, een oude stadsboerderij is originele staat die door de oud bewoner van binnen volledig beschilderd is. En de Musea Zutphen in het oude stadspaleis Het Hof van Heeckeren. Hier vindt u het Stedelijk Museum Zutphen en het Henriette Polak  . De imposante St. Walburgiskerk is een van de grootste en belangrijkste kerken van ons land. Bewonder onder meer de zeldzame 14e- -eeuwse kaarsenkroon, fresco’s en de Librije. Een middeleeuwse kettingbibliotheek waarvan er nog slechts twee op de wereld bestaan. 

Varen over de Berkel

In Zutphen kunt u met de fluisterboot een tocht over rivier de Berkel maken. De tocht duurt ongeveer een uur en voert u langs de mooiste plekjes van Zutphen. De fluisteraar (schipper) vertelt op zijn eigen manier over de geschiedenis van Zutphen en haar historische monumenten. Informatie: VVV Zutphen (Houtmarkt 75).