Het glooiende goud

Achterhoeks graan

Al eeuwenlang speelt graan een cruciale rol in de Achterhoekse landbouw. Het graan uit de Achterhoek wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Een groot deel ervan wordt verwerkt tot veevoer, omdat de regio ook bekend staat om zijn veeteelt. Daarnaast wordt een deel van het graan gebruikt voor ambachtelijke (bakkerij)producten. De lokale gebruikers in de Achterhoek zijn trots op het gebruik van lokaal geteelde granen, wat zorgt voor heerlijk smakende producten.

Daarnaast is het afwisselende landschap een van de belangrijkste reden waarom de graanteelt zo belangrijk is voor de Achterhoek. De laatste decennia is er meer productief grasland en mais geteeld en minder granen. Het landschap is daardoor meer monotoon geworden, zowel in aangezicht als in variatie in natuurlijke flora en fauna op en rond de akkers. Van oudsher zijn graanakkers het leefgebied van verschillende vogelsoorten. Met het grotendeels verdwijnen van de graanteelt zijn ook verschillende vogelsoorten verdwenen of ernstig bedreigd die zich van oudsher thuis voelde in het Achterhoekse landschap met veel houtwallen en graangewassen.

Om aandacht te creëren voor de Achterhoekse graanteelt en om bewoners en bezoekers te laten genieten van de prachtige landschappen en heerlijke producten die de graanteelt met zich meebrengt, hebben we de “Achterhoeks graan” opgezet. Achterhoeks graan is namelijk een belevenis.

Zo ontwikkelden we diverse fietsroutes met stops bij lokale producenten door het prachtige Achterhoekse graanlandschap. Hierbij beleven zowel bezoekers als bewoners waarom de graanteelt zo belangrijk voor de regio is. Denk aan een bierproefroute, waarbij je leert hoe het lokaal gebrouwen biertje tot stand komt. Ook lees je meer over smaakvolle adressen. Bij welke adressen moet je zijn voor de lekkerste, ambachtelijke producten? Ook vertellen we de verhalen van ondernemers die werken met Achterhoeks graan. Zij laten zien waarom het toegevoegde waarde heeft om lokaal te kopen. Tot slot laten we met smaakvolle recepten zien hoe jij Achterhoeks graan gebruikt in de lekkerste recepten.
 

"Al met al vormt graan een essentieel onderdeel van de identiteit van de Achterhoek. De graanvelden die zich uitstrekken over het glooiende landschap zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een herinnering aan de rijke agrarische geschiedenis van deze prachtige regio."

 

 

 

Smaakvolle routes

 

 

 

 

Smaakvolle recepten