Rondje Groenlo Winterswijk

Winterswijk, Groenlo, Zwolle, & Meddo
31.94 Km 01:46 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Veel landschapselementen in het gebied tussen Groenlo en Winterswijk zijn al heel lang geleden ontstaan. Zo ontstond het Korenburger- en Vragenderveen toen een grote ijstong zich na de IJstijd terugtrok. In de kom die daarbij vrijkwam, ontwikkelde zich veenmos. Natuurpark de Leemputten is ontstaan op een plek waar klei en leem werd gewonnen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ongeveer twintig miljoen geleden zou je hier over de zeebodem fietsen! 

Recreatiegebied ’t Hilgelo
Dit recreatiegebied met een oppervlakte van 65 hectare is ontstaan door zandwinning. Je kunt hier heerlijk zonnen, zwemmen en duiken. Er zijn ook waterfietsen en kano’s te huur. 

Markt van Winterswijk
Het monumentale pand van Hotel Stad Münster is gebouwd in het jaar van de Vrede van Münster (1648). Verder vind je op de Markt de Jacobskerk. Boven de ingang staat 3 september 1507 gegraveerd, dat verwijst naar de bouw van de laat-gotische toren. Die toren kun je ook beklimmen jacobskerkwinterswijk.nl

Korenburgerveen en Vragenderveen
Het Korenburger- en Vragenderveen is ontstaan toen een grote ijstong zich na de IJstijd terugtrok. Er ontstond een kom waarin zich veenmos ontwikkelde. Nu is dit beschermd natuurgebied waar op afspraak rondleidingen worden gegeven.
100procentwinterswijk.nl

’t Reirinck (Zwolle)
Deze boerderij, die in 1974 volledig is gerenoveerd, bevat nog enkele bijzondere onderdelen, zoals de zonnewijzer in de voorgevel, geveltekens en de oude buitenpomp. Tegenwoordig wordt ’t Reirinck gebruikt voor feesten, vergaderingen en groepsovernachtingen.

Groenlo
In Groenlo herinnert nog veel aan de roemrijke vestinggeschiedenis uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de stadswallen staat het kanon dat is achtergelaten door prins Frederik Hendrik. Ook het Stadsmuseum besteedt veel aandacht aan de Spaanse tijd. 

Natuurpark de Leemputten
In 1892 werd in Groenlo de steenfabriek opgericht, de benodigde klei werd gewonnen op deze plek. In 1975 ging de fabriek dicht en ontstond hier Natuurpark de Leemputten. Je kunt er onder andere wandelen, waterfietsen en spelen. 

Johannes de Doperkerk
Pas in 1862 kregen inwoners van Meddo toestemming om een eigen kerk te bouwen. In 1864 was de Johannes de Doperkerk klaar. Het duurde nog tot 1889 tot de eerste pastoor werd benoemd in Meddo. 
 

Startpunten

VVV Inspiratiepunt Winterswijk
Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1
Winterswijk
TOP Haak en Hoek
Holterhoekseweg 6
Groenlo

Deel deze route