Rondje Harreveld

Lichtenvoorde

Varsseveld

Harreveld

Heelweg

31.10 Km 01:44 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De Radstake is een eeuwenoude pleisterplaats die al op heel oude landkaarten werd vermeld. Het ideale startpunt van deze fietstocht rondom kerkdorp Harreveld dus! Je komt onder andere over het karakteristieke Blindendiekske, dat vroeger werd gebruikt om de weilanden per fiets te bereiken. Via de dorpen Harreveld en Lichtenvoorde doe je De Vennebulten aan, een prachtig natuurgebied met naaldbomen, heidevelden en vennetjes. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

De Radstake
Op zeer oude landkaarten werd De Radstake al vermeld. Deze pleisterplaats lag vroeger aan een van de belangrijkste doorgaande handelswegen. Het gebouw heeft verschillende functies gehad, zoals herberg, uitspanning, café en gerechtsgebouw. Nu is het een hengstenhouderij en een van de grootste uitgaansgelegenheden van de Achterhoek. 

Vennebulten
Sinds 2006 wordt de heide in dit natuurgebied hersteld. Kenmerkend voor dit gebied zijn de aanwezige jeneverbessen. Ook vind je er veel vennetjes, naaldbomen en een gerestaureerde schaapskooi.

Blindendiekske
De naam ‘diekske’ werd vroeger gebruikt voor zandpaden die wat hoger lagen dan de omliggende weilanden. Zo waren de weilanden makkelijk bereikbaar per fiets en kon de melk twee keer per dag worden afgevoerd naar de boerderij.

Harreveld
De Sint-Agathakerk van Harreveld werd in 1889 in laat-neogotische stijl gebouwd, op de fundamenten van een oude kerk die door brand was verwoest. Aan de overkant van de weg lag het voormalig kasteelterrein van de freule van Dorth. Samen met de pastorie, de school en de onderwijzerswoning vormt dit het karakteristieke, historische dorpsbeeld van Harreveld. 

Lichtenvoorde
Het centrum van Lichtenvoorde, met de Markt als rustpunt in het bruisende winkelcentrum, heeft het karakter van een horecaplein met cafés, restaurantjes en terrassen. 
Al in 1312 werden de Heeren van Bronckhorst vermeld als eigenaar van Lichtenvoorde. Later kwam Lichtenvoorde in handen van de Heer van Borculo. Vandaag de dag heeft het dorp een gezellig centrum en een prachtig buitengebied. 

Het coulisselandschap
Het zogenaamde coulisselandschap is kenmerkend voor de Achterhoek. Hier herken je het duidelijk. Door de aanwezigheid van houtwallen, heggen, bomen en essen lijkt het landschap uit verschillende coulissen te bestaan, net als op een toneel. 
 

Lees meer
Kerkenpaden

TOP De Radstake

Twente-Route 8
39
48
19
16
15
17
34
29
54
35
36
66
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route