Rondje Winterswijk

& Winterswijk
18.86 Km 01:03 uur Fietsroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Deze route doet alle bezienswaardigheden aan in de directe omgeving van Winterswijk. Je start bij korenmolen (en rijksmonument) Sevink Mölle, waarna je onder andere langs Havezathe Waliën, Wijngaard Hesselink en diverse scholtenboerderijen komt. Natuurlijk sla je ook het centrum van Winterswijk niet over. Aan het eind van je fietstocht is het fijn uitblazen in recreatiegebied ’t Hilgelo. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Sevink Mölle
Deze korenmolen is gebouwd in 1866 en is sinds 1992 een rijksmonument. Tegenwoordig is hier een restaurant gevestigd. Je kunt de molen vrij bezichtigen op dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Havezathe Waliën
Vanaf 1340 stond op deze plek een grote havezate. De eigenaar had indertijd veel macht in de omgeving door de vele scholtenboeren die voor hem werkten. Aan het begin van de twintigste eeuw is de havezate afgebroken, omdat deze vervallen was. Nu staat er op deze plek een school.

Wijngaard Hesselink
Hier worden ongeveer vijftien verschillende wijnen gemaakt, die al vaak in de prijzen zijn gevallen. In de zomer is het terras met uitzicht op de wijngaard de ideale plek om even te pauzeren tijdens je fietstocht.

Steengroeve
De steengroeve is bekend om zijn archeologische vondsten. In augustus vindt hier elk jaar het Steengroevetheater plaats.

Winterswijk
Winterswijk ligt vlak bij de Duitse grens en is rijk aan cultureel erfgoed. Zo vind je hier diverse monumentale panden.

Ravenhorst
Vroeger stond hier een kasteel dat Ravenhorst heette. Het verhaal gaat dat hier drie plunderende roofridders woonden. De buit verstopten zij in het kasteel. Waar het kasteel stond en waar de schat is gebleven, dat weet niemand.

Scholtenboerderijen
Scholtenboeren hadden veel grond in hun bezit, die ze gedeeltelijk verpachtten aan pachtboeren. Ze hadden ook de zorg over het landschap. Het kenmerkende coulisselandschap met een afwisseling van bosgebieden, beken en boomgroepen is mede aan deze scholtenboeren te danken. Hun statige boerenhuizen te midden van grote boomgroepen zijn nog steeds te zien in deze omgeving.

Recreatiegebied ’t Hilgelo
Dit recreatiegebied met een oppervlakte van 65 hectare is ontstaan door zandwinning. Je kunt hier heerlijk zonnen, zwemmen en duiken. Er zijn ook waterfietsen en kano’s te huur.

Startpunten

TOP Sevink Mölle
Meddoseweg 40
Winterswijk Meddo
VVV Inspiratiepunt Winterswijk
Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1
Winterswijk

Deel deze route