Langs de Oude IJssel

Hummelo

Doetinchem

Laag Keppel

Doesburg

Download GPX-bestand
40.05 Km 02:14 uur Fietsroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Deze route neemt u mee door de aan de Oude IJssel gelegen plaatsen Laag-Keppel, Doesburg en Doetinchem. Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Startpunt Camping Jena

Fiets vanaf Jena in noordelijke richting naar knooppunt 33 en ga rechts naar knooppunt 91.

Startpunt Camping De Graafschap

Fiets vanaf De Graafschap naar de Loenhorsterweg en ga links naar knooppunt 91.

Startpunt Stadhuis Doesburg

Parkeren kan gratis op parkeerplaats de Bleek aan de Koepoortwal.

Watermolencomplex

In Laag-Keppel ligt in de Dorpsstraat, bij de brug over de Oude IJssel, een watermolencomplex uit de 14e eeuw. In 1959 heeft het gezelschap gekregen van een echte Friese Spinnenkop windmolen, die de waterstand in de molen-kolk op peil moet houden. Als de vlag uithangt bij de molen, zijn de tuin en de molen te bezichtigen.

Doesburg

Fietsend langs de Oude IJssel, komt u in Doesburg, een historische Hanzestad op de grens van de Achterhoek, Veluwe en Liemers. Doesburg ligt aan de IJssel en de Oude IJssel. De stad geniet grote bekendheid door de gerestaureerde binnenstad met vestingwerken. Er zijn veel oude gebouwen te vinden zoals het Stadhuis, Stadsbierhuys de Waag, de Grote of Martinikerk en de mooi gerestaureerde 14e -eeuwse Gasthuiskerk of Antoniuskapel met Gasthuishofje. Deze kerk is omgebouwd tot een prachtig multicultureel centrum met allerlei activiteiten. In het centrum van Doesburg vindt u diverse musea en de mosterdfabriek.

Zwarte Schaar

Vanuit Doesburg fietst u een stukje langs Het Zwarte Schaar, een zijtak van de IJssel, die gebruikt wordt voor de recreatie.

't Heekenbroek

Wijnboerderij ’t Heekenbroek is een 2 ha grote wijngaard gelegen naast het landgoed de Ulenpas.

De Gouden Karper

De Gouden Karper in Hummelo is één van de oudste en meest gerenommeerde horecabedrijven van de Achterhoek. In 1642 was het pand al in gebruik als herberg/ bierbrouwerij.

Kruisbergse Bossen

Na Hummelo voert de route u langs het mooie bosgebied De Kruisbergse bossen. Hier vindt u Kasteel De Kelder. Het kasteel, ook wel Havezate Hagen genoemd, is een in oorsprong 16e -eeuwse havezate. Na een brand in 1934 werd het gerestaureerd en in gebruik genomen als Streekmuseum (tot 1976). Momenteel kan het kasteel gehuurd worden voor exclusieve gelegenheden en vinden er huwelijksvoltrekkingen en andere activiteiten plaats.

Doetinchem

Doetinchem is een meer dan 750 jaar oude historische stad aan de Oude IJssel. De stad vervult op vele gebieden een streekfunctie en kent een stadsmuseum, verschillende galerieën en drie molens. Het stadscentrum is de moeite waard, rondom Het Simonsplein zijn vele winkels, goede restaurants en gezellige terrasjes.

Kasteel Keppel

Na Doetinchem fietst u terug naar Laag-Keppel, waar zich één van de grootste en mooiste kastelen van de Achterhoek bevindt, namelijk Kasteel Keppel. Het kasteel stamt uit de 14e eeuw. In 1510 is het in  de oorlog tussen Philip van Bourgondië en Karel van Gelre verwoest. Het werd herbouwd in 1582. De volgende herbouw werd in 1615 voltooid. Het kasteel wordt tegenwoordig door afstammelingen van de 14e -eeuwse eigenaar, Van Pallant, bewoond. Het kasteel is alleen toegankelijk na contact met rentmeester Van Lynden. Tel. 0488 - 451312.

Lees meer
Natuur

Hotel- Café-Restaurant de Gouden Karper

Dorpsstraat 9

Camping Jena

Rozegaarderweg 7

TOP Laag Keppel

Dorpsstraat 30

Stadhuis Doesburg

Philippus Gastelaarsstraat 2
60
33
91
90
42
86
31
30
29
37
36
35
01
49
09
28
06
32
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route