VVV tips

11x mooi om te zien

in de Achterhoek

VVV Tips: 11x mooi om te zien

De VVV's selecteerde de favoriete bezienswaardigheden in de Achterhoek. Bezoek ze allemaal en ontdek het mooiste van de Achterhoek! Hier vind je de 11 mooiste bezienswaardigheden om te zien in de Achterhoek.

#1 Vestingpark Sint Bernardus | Kruittorenstraat 8-10 - Bredevoort

Dit park is gelegen op de voormalige vestingwerken van Bredevoort. Je ervaart hier een intense stadse rust. Slenter over het verhoogde betonnen pad met prachtig uitzicht over het schootsveld. Ontdek tussen al het groen het theehuisje, de tbc-huisjes en de Lourdesgrot.

#2 Boerderijmuseum De Lebbenbrugge | Lebbenbruggedijk 25 - Borculo

Boerderijmuseum De Lebbenbrugge ligt aan een zandweg richting Barchem in het mooie natuurgebied ‘het Galgenveld’. Naast de boerderij stroomt de rivier de Slinge met fraaie vistrappen en een mooie houten brug. In 2020 riep Omroep Gelderland de omgeving van de museumboerderij uit tot Mooiste plekje van Gelderland.

#3 Stadsbierhuys De Waag | Koepoortstraat 2 - Doesburg

Het fotogenieke Stadsbierhuys de Waag en het stadhuis verwijzen met hun imposante trapgevels naar het rijke handelsverleden van Hanzestad Doesburg. Meer over de historie hoor je tijdens een stadswandeling met gids of lees je in de Hanzestadswandeling.

#4 Jachthaven Olburgen | Pipeluursweg 10 - Olburgen

Op de grens van de IJsselvallei, de Veluwe en de Achterhoek tref je deze duurzame jachthaven. De haven bevindt zich aan een zijtak van de IJssel. Een prachtig punt met rust, ruimte, natuur, mooie vergezichten en hoekjes om ‘uut te bloazen’. Bovendien is er schoon water waar je naar hartenlust kunt zwemmen, vissen en waterskiën.

#5 Abdijhoeve Betlehem | Abdijlaan 1 - Doetinchem

In de stilte van het Landgoed Slangenburg ligt de Willibrordsabdij verscholen. Hier is ook een stiltecentrum en een gastenverblijf gehuisvest. Deze parel is echt een bezoek waard. Kom bijvoorbeeld voor een retraite, een wandeling door de omgeving of het bijwonen van een kerkdienst verzorgd door de monniken.

#6 Staringkoepel | Dochterenseweg 31 - Lochem

Stap terug in de tijd en geniet netals Constantia, de jongste dochter van dichter Staring, van de fijne sfeer en het prachtige uitzicht in deze theekoepel. Je komt er na een korte wandeling en een tochtje met een voetveer over de Berkel. Daarmee trek je jezelf naar de overkant.

#7 De Kale Jacob | Parkeerplaats Hettenheuvel, Zeddamseweg 5 - Kilder

Een van de mooiste Montferlandse plekken in het Bergherbos is uitzichtpunt de Kale Jacob. De steile klim is een pittige uitdaging, maar eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht tot in de wijde omtrek.

#8 Vragenderveen | Parkeerplaats Maneschijnweg Vragender

Dit bijzondere hoogveen is uniek en groeit nog steeds aan. Je treft hier een keur aan zeldzame flora en fauna, zoals de kleine zonnedauw en de kamsalamander. Tijdens speciale excursiedagen kun je dit mooie natuurgebied van heel dichtbij bekijken en bewonderen.

#9 Landgoed Landfort | Landfortseweg 4 - Megchelen

Landgoed Landfort is een buitenplaats en voormalige havezate in Megchelen, gelegen tegen de Duitse grens. De geschiedenis gaat terug tot de vijftiende eeuw. Onlangs is Landfort in oude luister hersteld: een bezoek waard!

#10 Steengroeve Winterswijk

Het Nationaal Landschap Winterswijk kent talloze mooie plekken. In dit landschap spreekt de Steengroeve enorm tot de verbeelding. Geniet van de magische zomerse voorstellingen van het Steengroevetheater of boek bij het VVV Inspiratiepunt de excursie Beleef de Steengroeve.

#11 Torenstad Zutphen

Wist je dat Zutphen al sinds de middeleeuwen Torenstad wordt genoemd? Tip: beklim de Wijnhuistoren voor een prachtig uitzicht. Hou je liever beide voeten op de grond? Doe dan de stadswandeling Zutphen Torenstad. Die is voor € 2 verkrijgbaar bij VVV Zutphen.