Onbeperkt rondje Lochem - Laren

Lochem, & Laren
18.30 Km 01:01 uur Handbikeroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Volg deze route via de knooppuntenbordjes.

Geniet van het afwisselende landschap

Kleine markt Lochem

Aan de voet van de Grote Kerk, op de Kleine Markt in Lochem is het goed vertoeven. Je vindt er verschillende horeca gelegenheden en in de zomer is de markt één groot terras. Tegen de kerk staan bankjes, waar je heerlijk van een ijsje kunt genieten en naar de voorbijgangers kunt kijken. Met een beetje geluk speelt het carillon een mooi deuntje.

Huis ’t Ross

Net als zoveel landhuizen is 't Ross waarschijnlijk als buitenplaats door een rijke familie uit Zutphen of Deventer gebouwd. Dat gebeurde vaak op de plek van één van hun pachtboerderijen. Het perceel omvat tegenwoordig zo'n 8 hectare, dat waren er ooit ruim 40. Bij het hoofdhuis liggen een koetshuis, duiventil en stal. In de jaren 60 van de vorige eeuw heeft het huis een tijdje dienst gedaan als conferentieoord en bijbelstudiecentrum. Rond de eeuwwisseling is het weer in particuliere handen gekomen. Hoewel het landhuis en het terrein niet voor publiek toegankelijk zijn, behoort het wel tot het cultureel erfgoed van de omgeving.

Kerk Laren

De kerk is sinds 1835 letterlijk en figuurlijk het middelpunt van Laren. Daarvoor gingen de protestanten uit Laren naar een kapel die even verderop stond. De kapel die eind 17e eeuw gebouwd was, was zo vervallen dat men een nieuwe kerk bouwde. De zogenaamde waterstaatskerk, is met door de overheid beschikbaar gesteld geld gebouwd. Het ontwerp is van architect B. van Zalingen. 
In de oorlogsjaren raakte de kerk zwaar beschadigd, doordat de Duitsers de naast gelegen pastorie opbliezen. Bij de wederopbouw is het uiterlijk sterk veranderd en ingericht als zaalkerk. 

Landgoed Kasteel Ampsen

Kasteel Ampsen is een statig bouwwerk op landgoed Ampsen. Bijzonder aan het kasteel is dat het in Lochem van de kastelen en landhuizen het oudste nog aanwezige bouwwerk is. De kern van het kasteel is rond 1650 gebouwd. Om met de mode mee te gaan, zijn er door de eeuwen heen wel voortdurend cosmetische aanpassingen gedaan. Op het landgoed is het heerlijk wandelen. Bossen, akkertjes, grasland en heideveldjes wisselen elkaar af. En er is volop wild te spotten. Reeën, vossen, talloze vogelsoorten, er graast zelfs een kudde moeflons. De boerderijen, die bij het landgoed horen, zijn te herkennen aan de luiken met blauwwitte diagonale strepen en een donkergroene rand.

Startpunten

VVV Inspiratiepunt Lochem
Markt 2
Lochem

Deel deze route