Rafelderroute

Azewijn

Vethuizen

Download GPX-bestand
10.87 Km 02:10 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De 11 kilometerlange Rafelderroute, met als startpunt Wijngoed Avitera in Azewijn, voert door het Montferlandse boerenlandschap. Volg de blauwe voetstapjes. Rustige wegen, door weilanden, langs slootjes en wuivende mais- en korenvelden waar hier en daar een vogelverschrikker stoer de velden bewaakt. In Vethuizen passeer je Mariakapel die in 1939 is opgericht door de Jonge boeren- en boerinnenbond. Je kunt vanaf hier overwegen een met een kleine omweg een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Havezathe Carpe Diem. Een heerlijke plek om even tot rust te komen onder het genot van een welverdiend drankje of uitgebreide lunch.

Mariakapel Vethuizen

Het kapelletje werd opgericht door de Jonge Boeren en Boerinnen van de kring De Oude IJssel. Op 15 augustus 1939 (Maria Tenhemelopneming) werd het ingewijd.

Wijngoed Avitera, Azewijn 

Avitera Wijngoed is de wijngaard met wijnmakerij, proeflokaal en terras van de familie Baars aan de Hartjensstraat nummer 7 in Azewijn.

De Laak

De Laak is een water in Azewijn. Aangenomen wordt dat het een restant betreft van een van de zijtakken van de Rijn, die hier vroeger heeft gelopen. De Laak is bekend doordat hier in 1605 de heks Mechteld ten Ham in het water is gegooid, om te laten bewijzen dat ze een heks was. Ze bleef drijven op haar wijde rokken, hetgeen als bewijs gold. Vervolgens is ze op de brandstapel gezet te 's-Heerenberg.

Lees meer
Natuur

SP42 Avitera

Hartjensstraat 7

SP41 Carpe Diem

Langeboomsestraat 5
T42
Y43
Y40
R45
R28
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route