Rondje Dortherbeek

& Harfsen
8.30 Km 01:40 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Rondje Dortherbeek
Kring van Dorth, Dortherhoek, Dorthermolen, Dortherbeek: in deze omgeving verwijst veel naar de heerlijkheid waar vroeger de heer van Dorth rechtspraak mocht uitoefenen. Vooral Huize Dorth, waar hij woonde, en het bijbehorende landgoed herinneren aan die tijd. Het landgoed zelf bestaat vooral uit een prachtig aangelegd parkbos, terwijl de omgeving zich juist kenmerkt door het agrarische landschap. Het maakt dit tot een afwisselende wandeling.

Op pad vanaf Camping De Waterjuffer
Ga rechtsaf op de Jufferdijk. Vanaf keuzepunt J88 volg je de rode voetstapjes.

Landgoed Dorth
Landgoed Dorth bestaat uit een parkbos met bomenlanen, een slotgracht, vijvers, boerengrond en voormalige productiebossen. Op het landgoed groeien stinsenplanten, zoals narcissen, dalkruid en bosanemonen. In het parkbos kun je heerlijk wandelen, maar het huis en de tuinen zijn niet geopend voor publiek.

Huize Dorth
De geschiedenis van deze plek gaat terug tot in de veertiende eeuw. Ooit woonden op kasteel Dorth de heren van heerlijkheid Dorth. Laurens Kleijn kocht het kasteel in 1833. Hij liet het afbreken en vervangen door een negentiende-eeuwse villa. Rond 1930 werd op de fundamenten van de vorige villa een derde landhuis gezet.

Dortherbeek
De Dortherbeek ligt precies op de grens tussen Overijssel en Gelderland. Er zwemmen veel verschillende vissen in de beek, zoals voorn, baars, blei en zeelt. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Startpunten

SP14 De Vlinderhoeve
Bathmenseweg 7
Kring van Dorth
Camping De Waterjuffer
Jufferdijk 4
Harfsen

Deel deze route