Het pontveer

, 7213 Gorssel | Toon op kaart

Al sinds 1240 wordt hier de IJssel overgestoken en bijvoorbeeld zand, grind, hout, riet en turf gelost en geladen. Tot 1964 stond er eeuwenlang een herberg. Het fietsvoetveer ‘Dommerholt’ is genoemd naar de Dommerbeek die vlakbij in de IJssel stroomt. Het veer vaart van eind april tot eind oktober van Gorssel naar Wilp v.v. en biedt fascinerende panorama’s én een rustpunt voor wandelaars en fietsers. Jaarlijks ontvangt hier de schooljeugd Sinterklaas die met z’n stoomboot aankomt.

De oversteek van de rivier gebeurde vanaf 1936 met een houten roeiboot. Van 1964 tot 1989 ging er zelfs helemaal geen pont. De huidige ‘Dommerholt’ vaart sinds 1997. Bij hoog water moet het schip soms uit de vaart genomen worden. Buiten het toeristenseizoen wordt het ingezet voor sleep- en transportwerk. Aan de overzijde, op de Wilpse Klei, toont het museumcafé ‘De Kribbe’ oude landbouwwerktuigen. Het veer verzorgt voor recreanten een vlotte verbinding tussen de Veluwe en de Achterhoek.

Deze roeiboot zette, behalve mensen en fietsen, ook melkvee over dat op de Wilpse Klei de wei inging. Nog beter: men leerde een oudere koe zwemmen. Als die achter de boot naar de overkant zwom volgde de rest. De boer bezat namelijk ook grond aan de overzijde van de rivier. In het weideseizoen werden de melkers met hun emmers tweemaal daags overgezet. Ook het ‘meiholt’ werd hier aangevoerd en verscheept. Dit eekhout – het door leerlooiers gebruikte en geklopte schors van het eikenhakhout – werd opgeslagen in de ‘eekschuur’.

Tot aan de Duitse verwoesting bij de Canadese IJssel-oversteek in 1945 lag hier het populaire boerderijcafé, tevens veerhuis, dat ook Dommerholt heette. In 1927 werd het omgedoopt tot De Houtwal.

De naam Houtwal herinnert eraan dat hier het hout uit de Gorsselse bossen werd verladen. Men genoot van de fraaie IJsselzichten, er was een theetuin en op zomeravonden werd buiten gedanst. Veel watersporters legden aan in het speciaal gegraven haventje.

Foto 1: De overzet vroeger per roeiboot

Foto 2: Het fietsvoetveer

Foto 3: Oude roeiboot Dommerholt

Foto 4: Eikenhouten roeiboot (1948-1962) die sinds 2014 rust aan de overzij bij het museumcafé 'De Kribbe' (www.dekribbe.nl)

Foto 5: De houtwal

Foto 6: Suikerzakje

Foto 7: De Haven, 1959

Meer informatie