Vrijheidsroute Geesteren

Geesteren

7.14 Km 01:26 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De Vrijheidsroute Geesteren start in het Vrijheidsbos. Je volgt de gele voetstapjes.

Vanuit het bos loop je via De Sprakelberg over fraaie zandpaden en wegen door de buurtschappen van Geesteren. Je maakt als het ware een cirkel om het pittoreske dorp zelf.

Langs de route staan QR codes met informatie over waar oorlogsslachtoffers hebben gewoond of zijn omgebracht.  Alle verhalen die je hoort zijn indrukwekkend. Ze zijn te luisteren via de website Vrijheidsbos Geesteren

Stellingmolen De Ster

Je loopt door het coulisselandschap van buurtschap De Mors. Voortdurend zie je als je richting het dorp Geesteren kijkt, de prachtige molen De Ster.

Tonny van ’t Wes

Onderweg staat u stil bij het verhaal van opoe Antonia Tichelman die de pech had net op het verkeerde moment op de verkeerde plek te zitten en bedolven werd onder puin door een ontplofte bom. Ook het verhaal over Gerrit Hiddink, een groot verzetsheld, maakt indruk. . Hij was nergens bang voor en liet Joden, maar ook Engelse, Canadese en Russische soldaten onderduiken op zijn boerderij. Ook voor een jongetje van twee jaar die als vondeling in een kinderwagen aan hun weg was gezet, was plaats. Dit kindje kreeg de onderduikersnaam “Tonny van ’t Wes”. Na de oorlog wordt Tonny, hij is dan vijf jaar, opgehaald door zijn Joodse vader, die de oorlog ook heeft overleefd. In 2021 is Tonny opgespoord. Zijn echte naam is Simon de Winter. Na 77 jaar hebben hij en de familie Hiddink elkaar weer ontmoet. 

Prachtige essen

Je vervolgt de route over de fraaie Geesterense es en komt langs het huis van de familie Esselink. Hier kun je het verhaal over zoon Jantje horen die na de oorlog ging spelen met een ganzenei, tenminste dat dacht hij, het was een flinke handgranaat!

De route gaat verder langs de retentievijvers en via de Engelskamp over de es richting buurtschap de Horst. Via de buurtschap het Oosterveld maak je de cirkel rond Geesteren  af en ben je terug in het Vrijheidsbos.

Onderdeel van de Liberation Route

De vrijheidsroute is een mooie wandeling maar vanwege de achtergrond ook best indrukwekkend. Alle verhalen over de oorlogsslachtoffers zijn gebundeld in een boekwerk. Niet voor niets vormt de route een onderdeel van de Liberation Route, de route die loopt van Normandië tot Berlijn.

Lees meer
Natuur
Kerkenpaden
Gemarkeerd

SP52 Geesteren

Dorpsstraat 6
I66
I28
I36
I12
I47
I51
I68
I18
I72
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route