Berkelroute (donkerblauw)

Almen, & Lochem
3.95 Km 00:47 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Tijdens deze wandeling volg je een hele tijd de loop van de rivier de Berkel. Vroeger was dit een levendige handelsrivier, nu geniet je vooral van de bijzondere flora en fauna op en in het water. Hou je meer van bos? Ook dan kom je tijdens deze wandeling volop aan je trekken! Je loopt onder andere over landgoed De Velhorst. Hier wandel je in een oase van rust en ruimte, langs statige lanen, boerderijen, akkers en heideveldjes. Volg de bordjes van Natuurmonumenten met donkerblauwe pijl.

Rivier de Berkel

De rivier de Berkel ontspringt in Duitsland in Billerbeck. Via Eibergen, Borculo, Lochem en Almen mondt de rivier bij Zutphen uit in de IJssel. Laat je eens meevoeren over de Berkel met een van de berkelzompen.

De Velhorst

Het grootste deel van dit uitgestrekte landgoed (325 hectare) is opengesteld voor publiek, maar Huis Velhorst zelf niet. Op het landgoed ontdek je authentieke boerderijen, houtwallen, boomgaarden en bloemrijke graslanden. Ook is er een kwetsbaar, vochtig terrein met kikkers en bijzondere planten.

Lochem

Lochem heeft al sinds 1233 stadsrechten. Sinds de middeleeuwen is het stratenstelsel van de binnenstad nauwelijks veranderd. Het gezellige marktplein met de vele terrasjes is de ideale plek om even bij te komen van je wandeltocht.

Almen

Hier waan je je in een charmant Frans dorpje. Rust even uit onder de oude lindebomen op het dorpsplein. Als je om je heen kijkt, zie je onder andere de kerk, de school, het meestershuis en het dorpshuis.

De Boekhorst

Boekhorst betekent ‘hoge plek met beuken’. Op het landgoed staan nog steeds veel beuken. De bekende geoloog en landbouwkundige W.H.C. Staring heeft hier gewoond. Huis de Boekhorst is niet vanbinnen te bezichtigen.

Startpunten

TOP Ehzerwold
Ehzerallee 14
Almen
SP16 Staringkoepel
Dochterenseweg 31
Lochem

Deel deze route