De Boekhorst

Boekhorstlaan 8, 7241 SJ Lochem | Toon op kaart

Verscholen tussen de bomen in het coulisselandschap ligt De Boekhorst. Van oudsher is De Boekhorst een buitenplaats, waar de elite uit het westen een paar maanden per jaar vakantie vierde. In 1845 kwam de toen verwaarloosde buitenplaats in handen van Winand Staring. De zoon van de bekende dichter Anthony Staring, die zelf op De Wildenborch woonde. Winand was een toonaangevend geoloog. Hij ging de geschiedenisboeken in als pionier op het gebied van landbouw- en bodemkunde. 

Winand liet het vervallen huis afbreken en een nieuw huis bouwen, dat hij in 1846 met zijn gezin betrok. De buitenplaats was een kleine gemeenschap bestaande uit het landhuis, het koetshuis, twee boerderijen en een melkfabriekje met directeurswoning. Naast zijn overige werkzaamheden was hij erg betrokken bij het beheer van het landgoed. 

De naam de Boekhorst verwijst waarschijnlijk naar de locatie. De buitenplaats is gelegen tussen de beuken (boeken) op een wat hoger gelegen stuk grond (horst). Het huis wordt momenteel particulier bewoond en is niet te bezichtigen. In één van de voormalige boerderijen en het koetshuis zijn vakantie-appartementen en een B&B gevestigd.