TOP Ehzerwold

Ehzerallee 14, 7218 BS Almen | Tel: +31 575 431 143 | Toon op kaart

Landgoed Ehzerwold is van oorsprong een ziekenhuis met onder andere een apotheek, een laboratorium en een operatiekamer. Al snel werd het omgebouwd tot een sanatorium. De omgeving leende (en leent) zich uitstekend voor rust en herstel. De kuur, die maanden in beslag nam, bestond uit strenge rust, goede voeding en veel tijd in de frisse lucht. Als de patiënten bijna genezen waren, kregen ze werktherapie. Tegenwoordig is het een hotel en conferentiecentrum.
Je bevindt je in de Berkelvallei. De rivier de Berkel ontspringt in het Duitse Billerbeck en was vroeger een belangrijke handelsroute vanuit Zutphen en Duitsland. In Almen en Lochem kun je nog meevaren op een replica van een oud platbodem schip: de Berkelzomp. Op veel plekken kun je langs de oevers van de rivier wandelen of fietsen. Het nabije Almen heeft een mooi dorpsplein met eeuwenoude lindebomen en een 14e eeuwse kerk. Het was in deze omgeving waar de dichter A.C.W.
Staring veel van zijn romantische dichtwerken schreef. Zijn gedicht ‘De Hoofdige Boer’ heeft Almen op de kaart gezet. ‘Elk weet, waar ‘t Almensch Kerkje staat, en kent de laan, die derwaart gaat.’ In museum STAAL kom je meer over de dichter Staring te weten.

Huis Verwolde

Huis Verwolde werd tot 1976 bewoond door adellijke families. Tegenwoordig is het opengesteld voor bezoek en kun je kennis maken met de verhalen van de vroegere bewoners. Neem ook eens een kijkje bij de Dikke Boom; de dikste eik van Nederland.

Staringkoepel

Constantia, de dochter van dichter A.C.W. Staring, liet het theekoepeltje bouwen. Hier dronk ze thee met vriendinnen met uitzicht over de Berkel. Om de Staringkoepel te bereiken kun je jezelf via een voetveer naar de overkant trekken. Wil je meer weten over Staring? Bezoek dan museum STAAL in Almen.

Museum MORE

In Gorssel vind je Museum MORE; het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Er zijn meer dan 200 werken van toonaangevende realisten te zien, zoals Melchers, Toorop of Koch. Maar ook hedendaagse kunstenaars en aanstormende talenten vinden hier een plek.

Wandelnetwerk

Deze TOP is startpunt 04 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kunt je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.

Fietsroutes

Wandelroutes

Website Telefoon