De Velhorst

Velhorst 5, 7241 TB Lochem | Toon op kaart

Al in de 17e eeuw bouwt een vermogend stedeling op De Velhorst een eenvoudig buitenverblijf, een zogenaamde spieker. Zo heeft hij een beter toezicht op zijn geldbeleggingen én een heerlijke plek om de drukte en hitte van de stad zomers te verruilen voor het frisse groen van het landgoed. In 1741 wordt de spieker voorzien van een voorhuis en 80 jaar later volgt een ingrijpende verbouwing tot een respectabel landhuis.

Allard Pierson, de allereerste hoogleraar in de kunstgeschiedenis en naamgever van het archeologie museum van de Universiteit van Amsterdam, heeft enige tijd op De Velhorst gewoond. Een bekende uitspraak van hem is: "Er zijn weinig gaven waarmee men in het leven zoveel goed kan doen, als met eenvoudige vrolijkheid". En dat word je hier vanzelf. Op de fiets of wandelend over het landgoed. Je vindt er authentieke boerderijen, statige beukenlanen en oude boomgaarden. Onverwachts poppen er tussen de rododendrons een romantisch theekoepeltje en het iconische witte bruggetje over de Berkel op. 

Natuurmonumenten is eigenaar van het landgoed. Het huis is particulier bewoond en niet te bezichtigen. Op het land is volop bedrijvigheid. Op de landerijen, in de moestuinen en boomgaard wordt gewerkt aan duurzaam beheer en het produceren van eerlijk lokaal voedsel.