Boschheurne Galgenkamp route

Borculo

Barchem

Download GPX-bestand
11.65 Km 02:20 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Op deze route ten westen van Borculo kom je unieke bezienswaardigheden tegen. Wandelend over bospaden en agrarische weggetjes is het een gevarieerd traject, waarbij je een paar keer de prachtige rivier de Slinge oversteekt.

Startpunt Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

De route is opgebouwd uit de twee routes Galgenkamproute en Boschheurneroute. Je volgt hierdoor ook twee verschillende markeringen, groene en blauwgroene voetstapjes. 

De Lebbenbrugge

Boerderijmuseum De Lebbenbrugge aan de Lebbenbruggedijk 25 in Borculo is een 16e-eeuws, karakteristiek boerenhuis. Het gebouw is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven en geeft dankzij de authentieke indeling een duidelijk beeld van het boerenbedrijf zoals dit functioneerde in de periode tot aan de mechanisatie (begin jaren twintig). De twee mooie hooimijten en de oude bakoven dragen ook bij aan die sfeer van vroeger. De Lebbenbrugge was niet alleen een boerderij, maar ook een herberg en tolhuis. Het gebouw ligt aan een oude hessenweg, die vroeger een verbinding vormde tussen de steden Zutphen, Deventer en Duitsland. In 1679 kreeg de Heer van Borculo tolrecht, waarvan tot het begin van de vorige eeuw gebruik gemaakt is. De toltarieven staan nog op de gevel.

Openluchttheater

Niet ver van het startpunt tref je het unieke Openluchttheater ‘het Galgenveld’ (1) aan. Dit theater is door leden van enkele Borculose verenigingen tot stand gebracht. Jaarlijks wordt er een openluchtspel opgevoerd en er vinden ook allerlei andere evenementen plaats.

Jan Ribberspad

Het wandelpad naar de Groenlose Slinge heet het Jan Ribberspad. Dit pad is in 2014 vernoemd naar Borculoër en raadslid Jan Ribbers (1939-2012). Zijn leven lang probeerde hij mensen te enthousiasmeren voor de Berkel en de Slinge. Je volgt het Jan Ribberspad tot aan het voetveer. Hiermee steek je de Slinge over. De Slinge is aangewezen als ecologische verbindingszone (EVZ). Bij De Lebbenbrugge wordt de originele beekloop hersteld. De bochten (meanders) komen terug, er wordt een vistrap aangelegd en bos aangeplant. Daarmee worden de veranderingen van de vorige eeuw (strakke loop, rechte lijnen) ongedaan gemaakt.

Lees meer

SP21 Barchem Wandeldorp

Borculoseweg 3

SP41 De Lebbenbrugge

Lebbenbruggedijk 25
I55
A20
M11
M42
M63
M67
M75
W92
I89
G92
M12
M18
I74
I26
I53
M25
SP97
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route