Klompenpad Bruilschepad

& Ruurlo
11.10 Km 02:47 uur Wandelroute

Op pad

Kies hieronder jouw startpunt:

Beschrijving

Wandel over karakteristieke boerenerven in het Ruurlose buitengebied en laat je verrassen door de afwisseling van natuur en het prachtige nalatenschap van adellijke familie Van Heeckeren op het Bruilsche klompenpad.

Startpunten
Het Bruilsche pad begin en eindig je bij Boter- kaas- en kampeerboerderij ‘n Ibink. Volg de rode klompenvoetjes. Je kunt de route ook starten bij station Ruurlo, Kasteel Ruurlo en De Heikamp. De route is 11 kilometer lang, maar je kunt ook de verkorte route van 7,3 kilometer wandelen. Routeboekjes zijn onder andere te koop bij VVV Ruurlo en bij Boter- kaas- en kampeerboerderij ‘n Ibink. De route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. 

Honden niet toegestaan
Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden niet toegestaan.

Doolhof Ruurlo
Het grootste heggendoolhof van Nederland. Freule Sophie van Heeckeren van Kasteel Ruurlo liet in 1890 deze dwaaltuin aanleggen. En nog steeds is dit doolhof de plek om te dolen en te dwalen.

Möllenbult en boswachterij
De bossen van dit deel van Ruurlo behoorden tot het landgoed van Kasteel Ruurlo. Zo stond er vroeger op de toepasselijke Möllenbult (molenplateau) een molen. Tegenwoordig ligt het beheer van de bossen bij de boswachterij. De bossen bestaan uit loof- en naaldbomen. Door de smalle (zand)paden waan je je middenin de natuur.

Boerderijen met rood-groen-witte luiken
Tijdens de wandeling kom je langs boerderijen met rood-groen-witte luiken. Veel van deze boerderijen waren vroeger van het landgoed van Kasteel Ruurlo. Vroeger werden de luiken gebruikt om de boerderij in de zomer koel en in de winter de warm te houden.

Museum MORE Kasteel Ruurlo en landschapspark
Dit kasteel is vanaf de vijftiende eeuw in handen van de adellijke familie Van Heeckeren geweest. Sinds 2017 is Museum MORE er gevestigd. Het parkachtige, ruim opgezette landgoed is vrij toegankelijk. De monumentale bomen, de gracht (met huwelijksbootje), verschillende bruggen en het Kasteel zelf met haar verschillende bouwstijlen weten je bij elke bocht die je neemt weer te verrassen.

Startpunten

TOP De Heikamp
Hengeloseweg 2
Ruurlo
Camping 'n Ibink
Arfmanssteeg 1
Ruurlo
Museum MORE | Kasteel Ruurlo
Vordenseweg 2
Ruurlo

Deel deze route