Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo | Tel: +31575760300 | Toon op kaart

Laat u inspireren door de magie van Carel Willink en Kasteel Ruurlo. Een Kasteel spreekt altijd tot de verbeelding: het is een tastbaar bewijs voor de robuustheid van de tijd. Kunstverzamelaar Hans Melchers (1938) raakte al jong in de ban van Kasteel Ruurlo waar hij als kind al kwam. In 2013 kon hij een jongensdroom verwezenlijken door dit Kasteel te verwerven en in oude glorie te herstellen. Zijn doel: een plek creëren waar zijn collectie werken van Carel Willink (1900-1983) tot haar recht komt.

Kasteel Ruurlo en het omliggende park moesten volledig worden gerestaureerd. Het werd een zeer persoonlijk project. Niet in de laatste plaats omdat hij iets wilde terugdoen voor de Achterhoek, de streek waar hij al decennia met veel plezier woont. Hans en Monique Melchers schakelden onder anderen architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk in om vijf eeuwen bouwgeschiedenis te combineren met moderne architectuur van topniveau.

Uit de Willink-collectie zullen altijd minstens 45 werken te zien zijn in het Kasteel. Van een zelfportret dat Willink op 18-jarige leeftijd maakte tot en met het beroemde schilderij Portret van Mathilde uit 1975. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar die experimenteert met kubisme tot aan de nooit geëvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtig oeuvre. Uiteraard zullen ook bijzondere creaties van modeontwerpsters Fong Leng in Museum MORE | Kasteel Ruurlo getoond worden, zoals de luipaard-jas die Mathilde Willink droeg voor haar ‘afscheidsportret’. Eén bijzonder werk zal ontbreken in het Kasteel. De vader van Melchers werd ooit geportretteerd door Willink, maar dat schilderij is helaas in de oorlog verloren gegaan.

Kasteelpark 

De parkaanleg van Kasteel Ruurlo is door de eeuwen heen veranderd en aangepast aan de tijd. De typische 18de-eeuwse tuin met rechthoekige vlakindeling werd na de Franse tijd, begin 19de-eeuw, in Engelse landschapsstijl omgezet. De gracht rond het huis werd vergraven tot een beeldbepalende landschappelijke vijverpartij. Het park kreeg in verschillende fasen vorm naar ontwerpen van tuinarchitecten J.P. Posth (1801), J.D. Zocher jr. en L.P. Zocher (1868) en C.E.A. Petzold (1880).

Oranjerie

Ook de Oranjerie bij het Kasteel wordt in stijl heropend. De oorspronkelijke 19de -eeuwse wintertuin sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog, de huidige Oranjerie is dan ook een eerbetoon aan cultuurhistorisch erfgoed. Hier zal de museumbrasserie gevestigd zijn waar Alco en Evelyn van Berkel – die ook Landgoed Hotel Carelshaven in Delden leiden – gastvrijheid op niveau bieden.

De kamers van het kasteel zijn te betreden met een ticket van het museum. Voor de niet museumbezoekers is de omliggende Engelse landschapstuin en oranjerie gewoon toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.museummore-kasteelruurlo.nl

Museumkaart

geldig

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00u 

Website E-mail Telefoon