De Kuitenbijter B

Vragender

8.11 Km 01:37 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De grote wandelroute De Kuitenbijter kun je eenvoudig opsplitsen in twee delen. Dit deel is een wandelroute van 10 kilometer aan de noordwestkant van Vragender. Je komt onder andere langs het festivalterrein van de Zwarte Cross en langs de Engelse Schans, waar historie is geschreven. Ook wandel je langs karakteristieke boerderijen die vaak al eeuwenlang op deze plek staan. Onderweg geniet je van mooie vergezichten in het groene landschap.

1. Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

2. Lichtenvoorde

Lichtenvoorde staat bekend om zijn evenementen en gastvrijheid. In het centrum vind je aaneengesloten terrassen, barretjes en eetgelegenheden. Je kunt niet om de 20.000 kilo zware zwerfkei heen met het gemeentewapen. Het grote hertenkamp is ook een aanrader.

3. Zwarte Cross

De Zwarte Cross is niet alleen het grootste betaalde muziekfestival van Nederland, maar ook de grootste motorcross ter wereld. Dit veelzijdige evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de Achterhoek. Het bosrijke festivalterrein De Schans strekt zich uit over het grondgebied van drie dorpen: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.

4. Uitzichtpunt Engels Schans

Tussen Lievelde en Vragender ligt aan de Schansweg het verdedigingswerk ‘de Engelse Schans’, een overblijfsel van de insluitingslinie rondom Groenlo. Midden in de Tachtigjarige Oorlog, in de zomer van 1627, legden de Staatse troepen van Frederik Hendrik dit verdedigingswerk aan. Vanaf de uitkijktoren heb je een geweldig zicht op de gereconstrueerde Engelse Schans.

5. Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had het leger van Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier. Vandaag de dag is Lievelde een gezellig kerkdorp.

Lees meer
Natuur

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9
TP022
V36
V51
TP076
TP072
V65
V45
V70
V30
V25
V60
TP067
TP070
TP075
V63
TP077
V17
V50
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route