De Kuitenbijter A en B

Lievelde

Vragender

Download GPX-bestand
15.80 Km 04:00 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Hoe deze route nu precies aan zijn naam komt, is onduidelijk. Maar laat je niet afschrikken; je wordt beloond met prachtige vergezichten en veel groen. Onderweg kom je tal van karakteristieke boerderijen tegen, elk met een eigen verhaal. Let vooral op boerderijen met geveltekens, die zie je in dit gebied veel. Je passeert ook het bijzondere natuurgebied Vragenderveen. Bij keuzepunt V50 kun je linksaf voor de route van 10 kilometer of rechtsaf voor de route van 20 kilometer. Of combineer beide routes tot één lange route. Volg de bordjes met de groene voetstap.

1. Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

2. Vragenderveen

Dit bijzondere natuurgebied is een van de laatste plekken in Nederland waar nog levend hoogveen te vinden is. Er komen zeldzame planten en dieren voor. Vanwege de kwetsbare natuur en het ruige karakter mag je het gebied alleen onder begeleiding van een gids betreden.

3. Uitzichtpunt Engels Schans

Tussen Lievelde en Vragender ligt aan de Schansweg het verdedigingswerk ‘de Engelse Schans’, een overblijfsel van de insluitingslinie rondom Groenlo. Midden in de Tachtigjarige Oorlog, in de zomer van 1627, legden de Staatse troepen van Frederik Hendrik dit verdedigingswerk aan. Vanaf de uitkijktoren heb je een geweldig zicht op de gereconstrueerde Engelse Schans.

4. Lievelde

Uit archeologische vondsten blijkt dat de omgeving van Lievelde al in de zevende eeuw werd bewoond. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had het leger van Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier. Vandaag de dag is Lievelde een gezellig kerkdorp.

5. Natuurobservatiepost Vragender

Aan de rand van het Vragenderveen staat deze stalen toren van vijftien meter hoog. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het hoogveengebied. Diverse informatieborden bij de toren vertellen je meer over dit gebied.

Lees meer
Natuur

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9

SP15 Domme Aanleg

Lichtenvoordsestraatweg 87
V17
V50
V59
Y45
V79
A35
V20
V32
V65
V45
V70
V30
V25
V60
V63
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route