De Kuitenbijter A en B

Lievelde

Vragender

Download GPX-bestand
15.80 Km 04:00 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Hoe deze route nu precies aan zijn naam komt is onduidelijk. Maar laat je niet afschrikken; je wordt beloond met prachtige vergezichten en veel groen. Onderweg kom je tal van karakteristieke boerderijen tegen met ieder zijn eigen verhaal.

Deze route is gemarkeerd met bordjes met de groene voetstap!

Startpunt ‘Onthaasten in de Achterhoek’

Vanaf ‘Onthaasten in de Achterhoek’ rechtsaf de Parallelweg op en rechtsaf bij de P. Schepersstraat. Ga bij keuzepunt V70 rechtsaf en volg de groene voetstapbordjes. Bij keuzepunt V50 kun je linksaf voor de 10 km route of rechtsaf voor de 20 km route.

Het kerkdorpje Vragender 

Het kerkdorpje, gelegen op een oude stuwwal, heeft een gemoedelijke sfeer. In het dorp vind je een aantal gezellige horecagelegenheden. De dorpelingen staan bekend om hun gastvrijheid. Ook vind je middenin het dorp korenmolen de Vier Winden. Leuk om te bezoeken, vooral omdat hier nog op ambachtelijke wijze graan wordt gemalen.

Statige boerderijen

Vanaf het TOP Beneman aan de Winterswijkseweg 9 in Vragender loop je via de groene markering richting Aalten. Na het kapelletje met kruisbeeld, door de ‘naobers’ (buurtbewoners) opgericht als dank voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, tref je aan je linkerhand boerderij ‘De Scholte’. De naam verwijst naar de scholteboeren. Dit waren rijke boeren die hier in de middeleeuwen woonden en voor de adel een gebied beheerden. Ook boerderij ‘Bent’ uit 1872 (vernoemd naar de vroegere bewoner) valt op door zijn prachtige gevel en heeft als enige in het dorp nog originele keitjesvloeren en bedsteden.

Langs uniek natuurgebied

Je wandelt verder langs het Vragender Veen; een van de laatste plekken in Nederland waar nog levend hoogveen te vinden is. Vanwege de kwetsbare natuur en het ruige karakter is dit gebied alleen toegankelijk onder begeleiding. De eerstvolgende boerderij ‘Hamelink’ dateert uit 1350. Deze oude hoeve was eigendom van een Abdij uit Vreden (Duitsland) en een deel van de opbrengst van de landerijen moest dan ook als pacht aan de Abdij worden afgestaan. Let ook hier op de bijzondere achtergevel met ‘blinde’ vensters.

Bijzondere geveltekens

Als je onderweg goed kijkt, tref je hier en daar een boerderij aan met een gevelteken. Geveltekens komen in het overwegend katholieke Vragender veel voor, vaak als verwijzing naar het geloof. Via de gerestaureerde Engelse Schans, die gebruikt is bij de belegering van de stad Groenlo in 1627, kom je verderop ook nog de grootste boerderij ‘Weijenborg’ en (waarschijnlijk) de oudste boerderij ‘Schilderink’ tegen. Deze laatste dateert uit 1260.
 

Lees meer
Natuur

Onthaasten in de Achterhoek

Parallelweg 10, 7137 PE
Lievelde, Nederland
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route