De Kuitenbijter A

Vragender

9.72 Km 01:57 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

De grote wandelroute De Kuitenbijter kun je eenvoudig opsplitsen in twee delen. Dit deel is een wandelroute van 20 kilometer aan de oostkant van Vragender. Ontdek het bijzondere hoogveengebied Vragenderveen. In dit gebied vind je veel grote boerderijen met een rijke geschiedenis. Ze zijn vaak voorzien van een naam en een gevelteken. Je begint en eindigt je wandeling in het gezellige dorp Vragender.

1. Vragender

Dit kleine kerkdorp valt onder de gemeente Oost Gelre. Leuke bezienswaardigheden in Vragender zijn onder andere de ruïne van de Sint Jacobskapel en korenmolen De Vier Winden (met molenwinkel). Voor een pauze kun je terecht bij een van de drie cafés rondom de kerk.

2. Vragenderveen

Dit bijzondere natuurgebied is een van de laatste plekken in Nederland waar nog levend hoogveen te vinden is. Er komen zeldzame planten en dieren voor. Vanwege de kwetsbare natuur en het ruige karakter mag je het gebied alleen onder begeleiding van een gids betreden.

3. Lichtenvoorde

Lichtenvoorde staat bekend om zijn evenementen en gastvrijheid. In het centrum vind je aaneengesloten terrassen, barretjes en eetgelegenheden. Je kunt niet om de 20.000 kilo zware zwerfkei heen met het gemeentewapen. Het grote hertenkamp is ook een aanrader.

4. Zwarte Cross

De Zwarte Cross is niet alleen het grootste betaalde muziekfestival van Nederland, maar ook de grootste motorcross ter wereld. Dit veelzijdige evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de Achterhoek. Het bosrijke festivalterrein De Schans strekt zich uit over het grondgebied van drie dorpen: Lichtenvoorde, Lievelde en Vragender.

5. Natuurobservatiepost Vragender

Aan de rand van het Vragenderveen staat deze stalen toren van vijftien meter hoog. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het hoogveengebied. Diverse informatieborden bij de toren vertellen je meer over dit gebied.

Lees meer
Natuur

TOP Beneman

Winterswijkseweg 9
V36
V51
V32
V20
A35
V79
Y45
V59
V50
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route