De zessprong en de Gorsselse Heide

Dortherdijk 6, 7215 LC Joppe | Toon op kaart

Twee broers openden hier in 1919 een slagerij, later uitgebreid met een kippenhandel, ijsmakerij én na de oorlog een café met terras, speeltuin en midgetgolfbaan. Ook de barbecue werd populair. Behalve omwonenden en toeristen kwamen er ook op de heide oefenende militairen graag voor een drankje. Op dit eeuwenoude punt kruisen wandel-, fiets- en ruiterpaden. Met de verkoop (2005) veranderde de naam tot ‘De Zevensprong’. De voormalig eigenaar begon aan de overzijde de prijswinnende wijngaard.

Dortherdijk 6, 7215 LC Joppe

De Gorsselse Heide

Groot pluspunt voor de uitspanning De Zevensprong is de nabije Gorsselse Heide. Na het grootscheeps winnen van plaggen ontstond sinds de 15de eeuw een groot heidegebied tussen Gorssel, Zutphen en Lochem, waar vooral schaapskudden rondtrokken. Vanaf eind 18de eeuw in gebruik als militair oefenterrein, bijvoorbeeld voor de huzaren uit Deventer en Zutphen. In 1833 hield koning Willem I er een grote wapenschouw met 5.000 militairen na het verlies van de Citadel van Antwerpen, en daarmee van België. En zie op de derde afbeeldding Koningin Wilhelmina, in amazonezit, tijdens het afnemen van een parade op 27 juni 1916.

Om meer heide te verkrijgen is bos gekapt en grond afgegraven om ‘vergrassing’ tegen te gaan. Het beheer van het ‘wegens vrede’ (!) door het rijk overgedragen terrein is inmiddels in handen van een stichting van vrijwilligers. Het heidegebied van ca. 110 hectare, met enkele vennen zoals het mooie Lutea-ven, bezit een bijzondere fauna en flora en is volgens de provincie Gelderland ‘parel van de Achterhoek’.

In het boerderijtje aan de Zomerdijk (4e afbeelding) woonde 'Posse Ale'. Van gagelstruiken (posse) maakte zij boenders (borstels). Het Lutea-ven op de Gorsselse Heide zorgde ook vroeger voor vertier.

Zo treffen we veel soorten libellen, 51 van de 71 in ons land voorkomende soorten, de geelgors, de boompieper, de levendbarende hagedis en bijvoorbeeld het gentiaanblauwtje, de wolfsklauw en de kleine zonnedauw, paddenstoelsoorten, mossen en gagel (waarvan vroeger bier werd gebrouwen).

Meer informatie