Koekoeksroute

Harfsen

14.99 Km 03:00 uur Wandelroute
Beschrijving
Kaart
Startpunten
Route

Startpunt is in het centrum van Harfsen op ‘Ons Plein’. Vandaar uit loopt u de Reeverweg in en volgt u de route.
De route is gemarkeerd d.m.v. zwarte paaltjes met een rode poppetje erop. Na ongeveer 15 km bent u weer bij het startpunt.
Ook kunt u de route inkorten. Dit kan op twee punten.

We gaan een klein stukje richting Almen (zie verkeersbord) en gaan rechtsaf de Ericalaan in. De bordjes volgend komen we bij de Jufferdijk en via een landweggetje komen we op de Heideweg. Hier staan een aantal woningen bij elkaar en dit gebied wordt daarom ook wel ‘Klein Amsterdam’ genoemd.

Op de Schepersweg gaan we rechtsaf. Hier zijn we in de buurtschap ‘De Koekoek’, genoemd naar de twee boerderijen ‘De Grote- en de Kleine Koekoek’. Iets verder zien we een ooievaarsnest dat jaarlijks wordt bewoond. We komen langs de karakteristieke boerderij ‘Het Steinfort’. Deze boerderij wordt al in 1799 genoemd. Het bedrijf is in 2019 volledig aangepast aan de eisen die aan een modern melkveebedrijf worden gesteld. Toch is het karakter nauwelijks aangetast. Let op de uitbouw van het ‘karnhuis’. Hierin moest een paard z’n rondjes lopen om de karn aan te drijven.

Dommerbeek

We gaan over de Dommerbeek richting camping Hietbrink en direct hierna een bospad in. Aan het eind hiervan, op de Deventerdijk gaat de tocht naar links. (Voor een consumptie en/of sanitaire stop kunt u rechtsaf, na 300 m is restaurant De Zessprong).
U gaat door het bos langs het Nuttelerveen, naar de Elzerdijk en gaat dan linksaf naar de Gorsselse Heide. De Gorsselse Heide wordt beheerd door Stichting Marke Gorssel Heide en Stichting IJssellandschap.

Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied van ongeveer 120 hectare en heeft de potentie dé natuurparel van de Achterhoek te worden. Bijzonder is dat inwoners zelf het herstel en beheer organiseren. De huidige Gorsselse Heide ligt in de grootste marke, de Marke Harfsen. In de 19e eeuw is het heidegebied al in gebruik voor  militaire doeleinden, door de in Deventer gelegerde huzaren. Het gebied is rijk aan vlinders, diverse vogelsoorten en reptielen. Iets verderop zien we het ‘Luteaven’ met bruggetje. Deze plas werd verder uitgegraven om de huzaren met paard te laten wennen aan het doorwaden ervan.

Landgoed De Huurner Belte

Vóór het verlaten van de Gorsselse Heide zien we drie stoelen staan, geplaatst door de drie zonen van Cri Karsemeijer (1922-2006) waarmee zij hun moeder
bedanken. Cri heeft haar altijd in Eefde gewoond en genoot heel erg van haar wandelingen op de Gorsselse Heide.

Via de Reeverdijk gaan we naar het Landgoed ‘De Huurner Belte’. Rondom een kleine boerderij (gebouwd in 1927), is een landschap gecreëerd met houtwallen, akkerland en een speelveld met vijver.
De naam van de boerderij is een variant op hoorn, wat hoekig stuk land betekent. Oorspronkelijk had het woord ook de betekenis van een groep erven onder een hoofderve. Andere betekenissen zijn weide en puntig stuk land.

We gaan verder over camping De Huurne en komen op de Velderweg langs de melkveehouderij van familie Groot Koerkamp. José runt - samen met dochter Elise - educatieve activiteiten voor kinderen op de boerderij. Op speelse wijze leren kinderen hoe de koe van gras melk kan maken, en wat daar allemaal voor nodig is. Geen saai verhaal, maar zelf onderzoeken en ontdekken hoe het in elkaar zit.
We volgen weer de rode bordjes en komen op de Schepersweg. Daar komen we bij het bordje dat aangeeft dat we even linksaf kunnen om naar het graf van Ynze Dikkerboom en Tine van Heesch kunnen gaan (ca. 100 m). De route brengt ons verder naar de Emsbroekweg.
Rechts zien we het ‘Uutblaoshuuske’ van Janneke en Gerard Zoetbrood. Weer een gelegenheid voor consumptie en/of sanitaire stop.
Bij de Broekstraat linksaf. Op dit bospad zien we rechts het vakantiehuis van de familie Fockema Andrae.

Via het fraaie wandelbosje komt u weer in de kern van Harfsen.

Lees meer

SP05 De Huurne

Harfsensesteeg 15

SP06 Harfsen

Reeverweg

SP07 De Zessprong

Dortherdijk 6
J11
J78
W81
W82
G16
W83
J83
G11
G11
J83
G14
W84
W78
J17
J67
J70
J19
J25
J32
J16
J65
J39
J56
J68
J62
J20
J34
A18
Bekijk deze route in de Achterhoek Routes app

Deel deze route